Publicitate
Proiectul de modificare prevede că valoarea minimă va fi stabilită de Legea educației, nu anual, prin hotărâre de Guvern, așa cum se întâmplă acum.
Tot în propunerea de modificare se spune că numărul burselor va rămâne același, respectiv patru, dar denumirea unora și modul în care se vor acorda se va schimba:
- bursa de excelență olimpică I/ internațională,
- bursa de excelență olimpică II/ națională,
- bursa de performanță școlară,
- bursa profesională
- bursa socială.
Modul de acordare a burselor
Bursele de excelență olimpică I și II se vor acorda astfel:
bursa de excelență olimpică I se va acorda elevilor care obţin distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare internaționale. Bursele de excelență olimpică I se vor acorda lunar elevilor de gimnaziu și liceu și se vor păstra pe toată durata studiilor preuniversitare și universitare, în universitățile de stat din România.
bursa de excelență olimpică II se va acorda elevilor care obţin distincții (premiile I ,II, III , mențiune) la olimpiadele școlare naționale. Bursele de excelență olimpică II se vor acorda lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Excepție vor face elevii din ultimul an de studii liceale care vor primi un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.
O modificare în privința burselor de excelență olimpică I este că vor putea beneficia, alături de cei din învățământul de stat, și elevii din învățământul preuniversitar particular acreditat.
Bursa de performanță școlară va fi acordată, similar cu actuala bursă de merit, elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură. Bursa de performanță școlară se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială. Criteriile de acordare a burselor de performanță școlară, precum și cuantumul final al bursei de performanță școlară se vor stabili anual la nivelul fiecărei școli.
În ceea ce privește bursa profesională, aceasta va fi destinat elevilor care urmează învățământul profesional de stat. Bursa profesională se va acorda tuturor elevilor din învățământul liceal profesional, cu condiția să nu aibă un număr mare de absențe.
În fine, bursa socială va fi o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile, în vederea susținerii participării la activitățile didactice şi a prevenirii abandonului şcolar, scrie avocatnet. Criteriile de acordare a burselor sociale, dar și valoarea finală a bursei sociale vor fi stabilite anual la nivelul fiecărei unități de învățământ.
Noile valori minime ale burselor
Valorile minime ale burselor vor fi după cum urmează:
1.000 lei/luna - bursa de excelență olimpică I/internațională;
700 lei/luna - bursa de excelență olimpică II/națională;
500 lei/luna - bursă de performanță școlară;
300 lei/luna - bursă profesională;
300 lei/luna - bursă socială.
Cumulul burselor
Unele burse vor putea să fie cumulate astfel:
bursa socială se va putea cumula cu orice tip de bursă;
bursa de excelență olimpică (I și II) se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială;
bursa de performanță se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială.
La ora actuală, valoarea burselor acordate elevilor este:
500 de lei - pentru bursa de performanță,
200 de lei - pentru bursa de merit și bursa de ajutor social,
150 de lei - pentru bursa de studiu.
Citește și: Burse școlare 2020-2021. Valoare. Decizie de ultimă oră
Având în vedere că, potrivit Legii nr. 38/2019, valoarea minimă a tuturor burselor pentru copii, fie de performanță, de merit, studiu sau de ajutor ajutor, se stabilește anual prin hotărâre de Guvern, Executivul a decis ce se va întâmpla cu aceste stimulent financiar în 2021.
Într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării, se precizează că valoarea minimcă pentru fiecare dintre bursele acordate copiilor până la sfârșitul anului școlar actual va fi de 100 de lei.
În măsura posibilităților, primăriile pot acorda mai mulți bani elevilor.
Citește și Anisie a APROBAT! Programa şcolară pentru învăţământul special
De menționat că este prima oară când se stabilește valoarea minimă a burselor elevilor. Pentru anul școlar 2019-2020, valoarea burselor la care au avut dreptul elevii din învățământul preuniversitar s-a păstrat la nivelul din anul anterior, fără să se stabilească clar valoarea minimă a acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.