Răul este în fața noastră. Într-un mediu cât se poate de incert, asigurătorul de credit Coface ridică indicatorul său de risc politic pentru 2023. Consecințele pandemiei, ale războiului din Ucraina și, mai nou, ale conflictului dintre Israel și Hamas, crizele se acumulează spre marea îngrijorare a mediului de afaceri.
Erodarea condițiilor de viață a oamenilor generează noi surse de frustrare. În aproape două treimi din țări - 101 din 160 analizate de Coface - riscul politic este mai mare decât anul trecut. Creșterea populismului, a tulburărilor sociale, conflictelor, terorismului, protecționismului se combină pentru a deprima activitatea.
În acest context global, Coface a modificat evaluările pentru șapte țări. Două au obținut un rating al riscului de credit îmbunătățit (Belize și Mongolia). Cinci au fost retrogradate (Niger, Noua Zeelandă, Columbia, Finlanda și Suedia). Pe plan sectorial, schimbările au loc în principal în Europa, în primul rând în sectoarele energetic, agroalimentar și al hârtiei.
Sectorul energetic se redresează în toate țările vest-europene (cu excepția Germaniei), în principal datorită creșterii marjelor producătorilor și rafinăriilor de hidrocarburi. Sectorul agroalimentar din regiune se află și el într-o dinamică mai pozitivă, spre deosebire de sectorul hârtiei care înregistrează cel mai mare număr de retrogradări din cauza scăderii comerțului internațional.
Conform previziunilor asigurătorului de credit, economia se va deteriora. „Euforia din 2022 s-a sfârșit brusc. Afacerile se confruntă cu o întorsătură violentă. Marjele lor se prăbușesc foarte repede și se confruntă cu o creștere a costului datoriei și finanțării lor”, confirmă Carine Pichon, directorul departamentului Europa de Vest.
Eșecurile sunt în creștere
Principalul risc pentru economia globală se află la nivel microeconomic. „În timp ce nivelurile ridicate de profitabilitate și fluxul de numerar al companiilor au permis economiilor dezvoltate să facă față diferitelor șocuri din ultimul timp, accelerarea insolvenței observată în ultimele luni pe fondul scăderii fluxului de numerar și al deteriorării marjelor și a majorării dobânzilor amenință să arunce în aer chiar și această liniște precară”, subliniază asigurătorul.
Un alt studiu, de la Allianz Trade, publicat miercuri, merge în aceeași direcție. „La nivel global, numărul eșecurilor în afaceri vor crește cu 6% în 2023 și cu 10% în 2024”, spune Aylin Somersan Coqui, director general al Allianz Trade. Motivul: profitabilitatea corporativă este tensionată, iar rezervele de numerar sunt în scădere în fața costurilor tot mai mari și a cererii lente.
Încetinire puternică
Toți indicatorii principali sugerează o încetinire bruscă a activităților economice în America de Nord și zona euro până la sfârșitul anului, subliniază Coface. Impactul majorărilor de dobândă efectuate pe parcursul a mai bine de un an de băncile centrale începe să se facă simțit odată cu încetinirea acordării de noi credite pentru gospodării și întreprinderi și începutul unei deteriorări a piețelor muncii.
Prin urmare, Coface prognozează o creștere globală de doar 2,2% în 2024, după 2,4% în acest an. Această performanță slabă este atribuită Germaniei, a cărei industrie nu dă semne de redresare. Franța va marca doar un plus de 0,7% anul viitor, la jumătate față de prognoza guvernului (1,4%). În China, redresarea a eșuat, astfel că anul viitor economia va crește cu doar 4%, după 4,5% în 2023.
Jean-Christophe Caffet, economistul șef al Coface, este preocupat în special de datoria publică. Scăderea inflației, în principal din cauza scăderii prețurilor mărfurilor, este o iluzie. Inflația de bază persistă.
Datoriile europene
În acest context, nivelul dobânzilor pe termen lung rămâne ridicat. „Cu o rată de 5% pe zece ani în Italia, situația nu este sustenabilă. Am îndoieli cu privire la bugetul guvernului Meloni. La 3,5% în Franța, ne apropiem de o zonă de risc”, avertizează el. „Dacă politicile bugetare din Franța și Italia ar trebui, în cele din urmă, să fie mai puțin restrictive decât se anticipa, combinația de politică monetară și bugetară ar trebui să fie semnificativ mai restrictivă în zona euro în 2024”, susține el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.