În virtutea respectivei inițiative, dobânzile la împrumurile în lei contractate la bănci vor fi limitate. Mai exact, dobânda pentru creditele ipotecare sau imobiliare nu va putea depăși de 2,5 ori dobânda de referință a BNR. O limită maximă va fi aplicată și în cazul creditelor de consum.
Citește și La sfârșit de an, românii se înghesuie la credite
În ceea ce privește dobânzile penalizatoare, ele vor putea produce dobânzi numai în baza unei convenții speciale și numai în cazul depășirii scadenței cu mai mult de un an.
Posibil răspuns al băncilor
Într-un studiu de impact, experții firmei de consultanță și audit KPMG estimează că, dacă pentru clienți aplicarea noilor norme va însemna reduceri de costuri, băncile ar putea reacționa dur, refuzând, spre exemplu, să prelungească unele contracte de credit, cum ar fi cele pentru carduri de credit sau overdraft. Mai mult, ele ar putea solicita rambursarea împrumutului sau ar putea renunța la perioadele de grație.
De precizat că, pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.