Creatorul criptomonedei românești Webdollar: Are propriul BLOCKCHAIN

Dana Mihai |
Data actualizării: | Data publicării:
Creatorul criptomonedei românești Webdollar: Are propriul BLOCKCHAIN
EXCLUSIV
Creatorul criptomonedei românești Webdollar: Are propriul BLOCKCHAIN

Românii care investesc în criptomonede sigur au auzit de Webdollar! Ce este Webdollar? Redactorii DCBusiness au "săpat" pentru toate informațiile și au găsit creatorul primei criptomonede românești. De altfel, curiozitatea nu ne-a lăsat să ne oprim aici așa că vă invităm să citiți interviul cu Ionuț Budișteanu.

Sunteți primul român care a dezvoltat o criptomonedă digitală românească, vrem să știm toată povestea

- Da, am format o echipa open source, și în doar șase luni am dezvoltat o tehnologie blockchain de la zero și împreună am lansat WebDollar în Aprilie 2018. WebDollar a fost proiectat să fie o criptomonedă replicând tot procesul din spatele Bitcoin, numai că am implementat în Javascript că să funcționeze în Browser fără să necesite descărcarea și instalarea unui program că să funcționeze.

WebDollar din 2018 până în 2021, a fost minabil, în browser. Asta înseamnă că oameni țineau în priză calculatoarele care făceau calcule matematice pentru a întreține rețeaua descentralizată validând tranzacții.

Miza principala a fost că minarea aduce o valoare intrinsecă criptomondelor. Dacă ceva are un cost de producție (electricitatea și unitățile de calcul) am considerat că și preț-ul este dat de către acest cost intrinsec. În realitate am sesizat că e ceva mult mai complex.

Ne-am pomenit că majoritatea minerilor puternici ori minau cu conturi gratuite de servere virtualizate, ori cu echipamente amortizate de la alte criptomonede/afaceri, uni minerii aveau contracte cu fonduri europene și minau webdollar, ba mai mult, credem că cineva a minat și un dată center hackuit timp de câteva săptămâni. În fiecare secundă, în rețeaua webdollar, erau echipamente în valoare de 3-4 milioane de dolari care mînau pentru a procesa tranzacții.

Văzând că majoritatea aveau costuri zero de minat și vindeau monezile imediat (în fiecare săptămână) și erau astfel interesați doar de un profit imediat, s-a luat decizia să ne mutăm pe proof of stake, prin care am schimbat minat-ul cu staking-ul. Astfel, acum tranzacțiile că să se confirme nu mai necesită mineri și echipamente în priză, ci necesită că unii utilizatori să aibă ceva monede confirmând tranzacțiile altora și primind astfel o răsplată cu noi webdollari creați. Tranziția către proof of stake a fost finalizată aproximativ acum 6 luni.

Ce are Webdollar și n-au alte criptomonede?

 WebDollar a fost proiectat ca și Bitcoin. Și anume, proiectul a fost gratuit, a fost lansat gratuit de către un grup de dezvoltatori și nu s-au luat investiții. WebDollar nu există ca și entitate juridică și nu o să existe vreodată, fiind doar un protocol distribuit (soft) ce permite că utilizatorii să mute monede dintr-un wallet în altul. Față de alte 99.9% criptomonede, WebDollar are propriul blockchain, propriul sistem de procesare a tranzacțiilor, implementat chiar în Javascript să ruleze nativ în Browser.

Se pot cumpăra NFT-uri cu Webdollar?

Din punctul meu de vedere, NFT-urile sunt o inutilitate… ele în sine sunt niște ID-uri (să zicem numere) tranzacționate care au atașate niște meta date (link către o poză/video, etc.). Cam atât. De ce le cumpără utilizatori? Marketing. Că cei crează NFT-urile, le creează, ei strâng cam toți bani din cumpărare și fac marketing. O dată ce le vând, fac alte NFT-uri. În WebDollar de exemplu, cei care au strâns toți bani sunt minerii care au mînat și vândut monezile. Astfel, noi nu am avut nici un buget propriu de marketing, nevăzând nici o singură moneda, doar făcând donații în WebDollar dintr-un buget special al proiectului.

Din câte știți, ce tranzacții mari s-au făcut cu Webdollar, vânzări de case, terenuri? Românii sunt deschiși la criptomonede?

Nu am cum să știu, deoarece tranzacțiile se fac între oameni. Consens-ul în comunitate e că s-au făcut tranzacții de peste 5 milione de dolari în webdollar, însă după cum am menționat mai sus, majoritatea au ajuns la mineri.

O părere pentru că sunteți expert în domeniu, de ce această prăbușire a criptomonedelor în această iarnă?

Există o ciclicitate prin care monedele devin mai rare. Ce înseamnă efectiv? Minerii primesc mai puține monede și au mai puțin de vândut și o dată ce o proporție semnificativ de monede este achiziționată și blocată, automat preț-ul începe să se modifice în sus. Însă, se poate vedea că marea majoritatea a oamenilor nu înțeleg ce sunt criptomonedele și la ce sunt utile și de ce s-au inventat ele. Bine, nici eu când am lansat proiectul WebDollar nu am înțeles economia din spatele criptomondelor.

Referitor la utilitate, din experiență proprie am identificat trei aplicații concrete a criptomonedelor:

1. Descentralizarea este reală. Bitcoin este online și funcționează pentru un singur motiv: că nimeni nu îl poate închide și niciodată. Poate doar să fie afectată economia și încrederea oamenilor în Bitcoin, printr-un șoc (exploit, vulnerabilitate, etc.)

2. Privacy prin matematică. Este pentru prima dată când există modele matematice eficiente care permit că tranzacțiile să fie confidențiale și private. Ajut la o librărie open source numită PandoraPay ce folosește un model matematic numit Zether publicat la Stanford în 2019 și îmbunătățit de JP Morgan prin care tranzacțiile sunt foarte eficiente și permit dovedirea matematică că tranzacțiile sunt valide fără să specifice suma transferată, cine transferă și cine primește monedele. O demonstrație a librăriei este online pe https://testnet.pandorapay.org/

3. Raritatea definită prin reguli. Ideea e că monedele digitale au o cantitate finită de monezi care se vor genera într-un interval de timp. Față de o moneda națională când într-o ședința cu 10 persoane se devalorizează 30% din economiile cetățenilor, aici e totul clar, scrie totul în codul sursă că nimeni nu poate să facă inflație, iar cei care primesc aceste monede trebuie să rezolve o problema matematică. Însă, și criptomonedele au o inflație, dar aceea scade treptat în timp, o dată marea majoritate a monezilor au început să fie toate minate și să nu mai conteze atât de mult monezile noi create. De exemplu, în a două zi de la lansare, webdollar (dar și bitcoin la fel) a avut de inflație de 100% într-o singură zi prin care 7200 bitcoini au fost creați. Iar la sfârșitul primul anul, inflația anuală devenise 50%, a declarat Ionut Budișteanu pentru DCBusiness.





Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9765
USD
Azi 4.7176
Diferența 0.0119
Zi precendentă 4.7057
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.7176 RON
GBP flag1 GBP = 5.9544 RON
CHF flag1 CHF = 5.3172 RON
AUD flag1 AUD = 3.0468 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3484 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0304 RON
NOK flag1 NOK = 0.4249 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 393.2836 RON
Monede Crypto
1 BTC = 429405.95RON
1 ETH = 14659.00RON
1 LTC = 424.25RON
1 XRP = 5.43RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.58%
6 luni: 5.62%
12 luni: 5.66%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17466.75-0.97%
BET-BK3257.45-1.20%
BET-EF938.09-0.77%
BET-FI60513.01-0.59%
BET-NG1227.58-0.91%
BET-TR38522.51-0.97%
BET-TRN37443.43-0.97%
BET-XT1497.57-0.94%
BET-XT-TR3246.76-0.94%
BET-XT-TRN3162.53-0.94%
BETAeRO934.89-1.56%
BETPlus2584.37-0.95%
RTL38643.48-1.01%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel