Diferența dintre cozonacul pe care îl găsim în supermarketuri și cel făcut în casă este destul de mare, dacă nu chiar foarte mare. Chiar dacă în ultima perioadă au apărut cozonaci gen panetone parcă tot nu regăsim gustul pe care îl căutăm.
Din punct de vedere economic, cozonacii pe care îi găsim în comerț clar sunt ”câștigători” însă problema gustului și aromelor rămâne departe de cel al prăjiturii făcute în casă.
Prețurile cozonacilor pe care îi găsim pe piață variază de la 5 lei, cel mai simplu, până la 20 de lei.
Mai există varianta cofetăriilor în care putem face comandă pentru cozonaci, însă prețul aici este mai mare. Astfel de cozonaci au prețuri cuprinse între 20 și 60 de lei pe bucată.
Ingredientele celor 3 cozonaci din rețeta noastră costă în jur de 25 de lei.
Când se apropie Crăciunul, indiferent de vârsta noastră, de undeva din adâncul sertarelor cu amintiri din copilărie, se înalță parfumul cozonacilor proaspăt scoși din cuptor, de mama.
Chef Nicolai Tand are o rețetă strașnică ce cozonaci din maramaureș, asupra căreia și-a pus amprenta sa proprie.
Rețeta pentru cozonacul cu cremă patissier
1 kg de făină cernută
un vîrf de sare
lapte
coajă de lămâie
drojdie
ouă
ulei
unt
smântână dulce
esență de rom
esență de vanilie
nucă măcinată
cacao
Cernem un kilogram de făină într-un castron încăpător și punem un praf de sare.
Între timp punem laptele la încălzit cu o lingură de zahăr și în care punem coajă de lămâie rasă.
Un cub sfărâmat de drojdie îl dizolvăm în lapte călduț, într-un castron separat și o lăsăm să crescă după care punem peste laptele cald în care turnăm un pic de esență de rom și amestecăm.
Citește și:
Românii cheltuie cel mai mult cu mâncarea
Separăm două gălbenușuri pe care le frecăm cu un pic de zahăr după care îl încorporăm în laptele răcit.
Amestecul de lapte trebuie turnat apoi încet peste făină până este incorporat totul după care frământăm ca să se omogenizeze.
Scoatem aluatul, turnăm puțin ulei și începem să frământăm energic aproximativ 15-20 de minute până când aluateul devine elastic.
Aluatul se pune într-un castron se acoperă cu un ștergar și se lasă la crescut la căldură, în jur de 30 de minute, timp în care volumul aluatului trebuie să se tripleze.
Pentru crema patissier
Se pun în lapte, zahăr și esență de vanilie și se amestecă până se dizolvă zahărul.
Separat se ameste că două gălbenușuri cu zahăr după care se adaugă două linguri cu făină și se amestecă bine după care adăugăm lapte călduț și amestecăm până se incorporează și începe să se îngroașe după care turnăm totul în cratița cu lapte pe care am luat-o de pe foc. Adăugăm 100 g de unt și două linguri cu smântână dulce și amestecăm vârtor.
După ce este totul incorporat, turnăm crema într-o tavă de iena, acoperim cu folie și lăsăm la răcit în frigider.
Crema de nucă
Separat batem albușurile cu două linguri cu zahăr până devin tari, adăugăm două linguri cu vârf cu cacao și amestecăm de jos în sus până se încorporează și se omogenizează. În această compoziție adăugăm 2 linguri cu nucă măcinată, amestecând tot de jos în sus până când nuca este încorporată.
Aluatul se porționează în 3 părți, se întinde cu sucitorul, se întinde crema de cacao cu nucă pe aluat, se rulează și se pune în forma de cozonac în care am pus în prealabil hârtie de copt.
Cozonacii se mai țin la crescut la cald 30 de minute după care se pun la cuptor timp de 25 de minute la 170 de grade.
Se serveste cu crema patissier după ce am amestecat-o din nou ca să o aerăm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.