Studiile de laborator arată că virusul poate supraviețui timp de mai multe ore, dacă nu chiar zile, pe unele materiale de ambalaj, cel mai adesea carton și diverse materiale plastice, spune BBC.
Mai mult decât atât, virusul este mult mai stabil la temperaturi joase, așa cum multe alimente sunt transportate.
Însă, cercetătorii se întreabă dacă același lucru se poate întâmpla și în afara laboratoarelor unde au avut loc testele.
Julian Tang, profesor la Universitatea din Leicester, spune că în lumea din afara unui laborator condițiile de mediu se schimbă rapid de la un moment la altul, ceea înseamnă că virusul nu poate supraviețui atât de mult.
COVID-19. Descoperire șocantă într-un apartament părăsit
Un alt cercetător, Emanuel Goldman, profesor de microbiologie la Universitatea Rutgers, a subliniat că studiile de laborator au folosit probe cu cel mult 10 milioane de particule virale, în timp ce, de pildă, o picătură dintr-un strănut conține în jur de numai 100 de particule virale.
Emanuel Goldman, care și-a publicat concluziile studiului în The Lancet, în luna iulie, spune că: ”În opinia mea, șansele de transmitere prin astfel de suprafețe este foarte mic și numai dacă cineva atinge respectiva suprafață într-un timp scurt după ce aceasta a fost contaminată, respectiv o oră sau două”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.