Dar, iar acest punct este crucial, nu se știe dacă virusul rămas suspendat în aer după ce o persoană a tușit îi contaminează pe alții. Ceea ce se știe cu certitudine este faptul că noul coronavirus se transmite în special pe cale respiratori și prin contact fizic. În primul caz, elementul de infectare îl reprezintă stropii de salivă expulzați de bolnav când tușește, spre exemplu. Motiv pentru care autoritățile sanitare recomandă păstrarea unei distanțe de cel puțin un metru între două persoane.
Într-un alt studiu, oamenii de știință au demonstrat că virusul covid-19 poate supraviețui trei ore în aer sub forma de particule suspendate. În acest scop, ei au protejat virusul în aer prin nebulizare, cu un fel de vaporizator. Dar, condițiile studiului nu corespund a aceea ce se întâmplă în viața reală, au subliniat cercetătorii.
Când bolnavul tușește sau strănută, ”stropii de salivă cad pe sol destul de repede, pentru că sunt mari și, prin urmare, mai grele decât cele care formează un nor vaporizat”, a arătat profesorul Paul Hunter, de la universitatea britanică East Anglia. Prin urmare, a adăugat specialistul, ”aerosolii nu reprezintă un model valid de transmitere”. Ca atare, ”noul studiu nu schimbă aproape cu nimic punctul nostru de vedere privind riscurile Covid-19”, a punctat expertul britanic.
Citește și Covid-19. Cercetătorii israelieni au descoperit o nouă metodă de testare
Când sunt atinse suprafețe contaminate, riscul constă în a duce mâinile la ochi și de a fi infectat prin gură, nas sau ochi. Studiul publicat de NEJM arată că noul coronavirus este detectabil până la două-trei zile pe suprafețe de plastic au oțel inoxidabil și până la 24 de ore pe carton. Totuși, contaminarea depinde, în astfel de situații, de ”cantitatea de viruși prezentă”, au precizat oamenii de știință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.