”Înainte de toate, foștii pacienți trebuie împărțiți în două grupe: unii care au suferit leziuni grave ale organelor respiratorii și au ajuns în spital, unde aau fost supuși unor terapii serioase, până la intubare. Aceste persoane au nevoie de reabilitare ambulatorie, de refacerea funcțiilor respiratorii”, a explicat secretarul general al Federației italiene a medicilor generaliști, Silvestro Scotti.
În cealaltă grupă au intrat cei cu forme ușoare de COVID-19, dar care au rămas cu urmări, dintre care Scotti a evidențiat în mod deosebit starea de slăbiciune și probleme de natură psihologică.
”Treptat, aflăm că virusul SARS-CoV-2 influențează nu doar plămânii, dar și creierul, ficatul, rinichii și inima. În aceste cazuri, medicii trebuie să ia în calcul posibilitatea aproape sigură ca acești foști pacienți, declarați vindecați de COVID-19, să dezvolte, ulterior, ceea ce ar putea însemna săptămâni, ba chiar luni, complicații la nivelul acestor organe. Mai avem încă multe de aflat în această privință și sper că studiile cercetătorilor ne vor oferi răspunsurile așteptate. În primul rând însă, trebuie să vedem dacă, printre acești pacienți cu forme ușoare, nu a crescut numărul de atacuri cerebrale, cazurile de infarct sau alte afecțiuni”, a explicat medicul italian.
Citește și INEVITABILUL s-a produs. SARS-CoV-2 a suferit mutații PERICULOASE
Constatările specialistului din Italia vin, de fapt, ca o confirmare a colegilor lui din întreaga lume care au ajuns la concluzii similare. Experții americani, spre exemplu, au declart că boala provocată de noul coronavirus afectează întregul organism al omului, iar efectele ei negative pot dura chiar și ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.