Covid-19. Valul de îmbolnăviri din China amenință din nou lumea?

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un nou val de Covid-19 a cuprins China
Un nou val de Covid-19 a cuprins China

Valul de îmbolnăviri cu Covid-19 care se revarsă în China stârnește îngrijorarea că o nouă variantă periculoasă a virusului ar putea apărea pentru prima dată în mai mult de un an, în timp ce secvențierea genetică pentru a detecta o astfel de amenințare este în scădere. 

Explicația pentru situația particulară din China

Situația din China este unică din cauza traiectoriei pe care a urmat-o de-a lungul pandemiei. În timp ce aproape toate celelalte părți ale lumii au luptat cu infecțiile și au adoptat politici de vaccinare cu injecții puternice de ARNm în diferite grade, China le-a ocolit în mare parte pe amândouă. Rezultatul este o populație cu un nivel scăzut de imunitate care se confruntă cu un val de boli cauzate de cea mai contagioasă tulpină a virusului care a circulat până acum, notează Bloomberg. 

În timp ce valul așteptat de infecții și decese se instalează în China guvernul nu mai publică date detaliate despre Covid. Răspândirea a făcut ca experții medicali și liderii politici din SUA și din alte părți să fie îngrijorați de un nou val de îmbolnăviri. Între timp, numărul de cazuri secvențiate la nivel mondial în fiecare lună pentru a găsi aceste modificări a scăzut. 

"Cu siguranță vor mai apărea și alte subvariante omicron în China în zilele, săptămânile și lunile următoare, dar ceea ce trebuie să anticipeze lumea este o variantă complet nouă, îngrijorătoare", a declarat Daniel Lucey, membru al Societății Americane de Boli Infecțioase și profesor la Școala de Medicină Geisel de la Universitatea Dartmouth. "Ar putea fi mai contagioasă, mai mortală sau ar putea să se sustragă medicamentelor, vaccinurilor și detectării prin metodele de diagnosticare existente."

Cel mai recent precedent din India de unde a provenit varianta Delta de la sfârșitul anului 2020, când milioane de oameni au fost infectați într-o perioadă scurtă de timp, iar tulpina mortală a făcut ravagii peste tot în lume. Deși nu este inevitabil, lumea trebuie să se pregătească să se protejeze un astfel de eveniment, astfel încât vaccinurile, tratamentele și alte măsuri necesare să fie pregătite, a spus el. 

Măsurile luate de China

China urmărește îndeaproape subvariantele omicron care circulă în țară, a declarat Xu Wenbo, director la Institutul Național pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Virale, la 20 decembrie, în cadrul unei ședințe de informare la Beijing. Acesta a înființat o bază de date națională de secvențiere virală Covid, care va primi secvențe genetice de la trei spitale din fiecare provincie în fiecare săptămână pentru a prinde orice variante emergente, a spus el. 

"Acest lucru ne va permite să monitorizăm în timp real modul în care subvariantele omicron circulă în China și componența lor", a spus el. 

China nu mai publică numărul infecțiilor și deceselor după ce a abandonat în mare parte regimul de testare în masă și a restrâns modul în care măsoară mortalitatea Covid. 

Căi preconizate de evoluție

Există două căi pe care virusul ar putea să le urmeze în China. Omicron și sutele sale de subvariante ar putea să măture direct, probabil în mai multe valuri, fără a lăsa loc pentru alți concurenți - așa cum a făcut în restul lumii pentru tot anul 2022. Vaccinarea și infecțiile vor crește imunitatea până când, în cele din urmă, anticorpii din populație vor ajuta la controlul formelor  grave. 

Cealaltă variantă este una sumbră în care să se dezvolte cu totul altceva, la fel ca și modul în care a apărut omicronul original în Africa de Sud la sfârșitul anului 2021. Acest lucru ar putea reprezenta o amenințare nouă pentru lume. 

Experții au spus că Omicron a apărut de nicăieri după o schimbare evolutivă într-un mod care este diferit. Dacă aceasta este calea, și se răspândește mai ușor, ar putea exista un alt eveniment de parașutare, în care să ia o traiectorie la care experții nu se așteaptă.

Imunitate întârziată

În mod surprinzătort, faptul că China nu are o expunere anterioară foarte mare la virus ar putea juca în favoarea sa atunci când vine vorba de riscul unor noi variante. În cea mai mare parte a lumii, virusul a fost supus unei presiuni severe, fiind forțat să mute ca un contorsionist pentru a ocoli anticorpii existenți. Acest lucru ar putea să nu fie necesar în China. 

"Este o situație diferită", a declarat Alex Sigal, virusolog la Africa Health Research Institute din Durban. "Trece printr-o populație care nu are multă imunitate. Doar pentru că sunt mai multe infecții nu înseamnă că vom avea infecții mai urâte."

Pe de altă parte, ar putea da șansa altor variante noi să se lanseze, deoarece nu există o asemenea bară de imunitate, a mai spus Sigal. Acest lucru ar putea fi problematic dacă apare ceva mai rău.  

Aceasta este principala preocupare a lui Stuart Turville, un virusolog de la Institutul Kirby al Universității din New South Wales

"Poate că va merge pe o cale diferită pentru că nu este sub presiune și există mai mult spațiu de manevră", a spus el. "Ar putea fi o schimbare seismică, ceva complet diferit. Poate fi o probabilitate scăzută, dar este o probabilitate și trebuie să fim pregătiți pentru asta. În momentul de față, este ca și cum ne-am uita în globul de cristal."

Omicron nu pătrunde la fel de adânc în tractul respirator inferior și nu face la fel de mult rău ca unele dintre tulpinile anterioare. Printre superputerile sale se numără contagiozitatea și capacitatea de a eluda imunitatea existentă, o combinație care a oprit apariția altor variante - inclusiv a celor care ar fi putut fi mai virulente.  

Risc scăzut

Nu toată lumea este îngrijorată. Stephen Goldstein, un virusolog evoluționist de la Universitatea din Utah, a declarat că diferențele în peisajul imunitar dintre China și restul lumii face puțin probabil ca subvariantele omicron emergente să aibă avantaje față de cele care circulă deja.  

"În ceea ce privește noile variante periculoase care apar din China, nu sunt deosebit de îngrijorat în acest moment", a spus el. "Nu cred că situația din China afectează în mod semnificativ situația din restul lumii", a spus el. "Ar putea să apară ceva din senin și să cauzeze probleme? Poate - dar nu putem prezice acest lucru și nici nu mă aștept la așa ceva", a spus el. 

În timp ce știința Covid a devenit foarte politizată în China, oficialii de acolo spun, de asemenea, că pericolul este îndepărtat, chiar dacă omicron continuă să sufere mutații.

Pentru a prinde un ucigaș

Cu toate acestea, faptul că la nivel global secvențierea Covid nu se mai face ar putea însemna că o nouă variantă, posibil periculoasă, va scapă de detectare până când se va răspândi pe scară largă. 

"Acest lucru ne va costa", a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Covid-19. "Trebuie să avem să ținem sub observație toată lumea în legătură cu acest lucru", a spus ea. 

Virusul "nu s-a așezat într-un tipar previzibil", a spus cercetătoarea OMS. "Știm că va continua să evolueze. Iar această idee că va deveni doar mai blândă este falsă. Ar putea - și sperăm că așa va fi - dar nu este o garanție".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9749
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9749
USD
Azi 4.8373
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.8373
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9749 RON
USD flag1 USD = 4.8373 RON
GBP flag1 GBP = 5.9967 RON
CHF flag1 CHF = 5.3185 RON
AUD flag1 AUD = 3.0067 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3594 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4246 RON
SEK flag1 SEK = 0.4341 RON
XAU flag1 XAU = 412.9649 RON
Monede Crypto
1 BTC = 468882.39RON
1 ETH = 16487.02RON
1 LTC = 502.31RON
1 XRP = 11.15RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17031.701.86%
BET-BK3178.151.22%
BET-EF923.801.91%
BET-FI61732.64-0.46%
BET-NG1218.511.62%
BET-TR37557.741.86%
BET-TRN36506.071.86%
BET-XT1466.891.52%
BET-XT-TR3179.861.52%
BET-XT-TRN3097.381.52%
BETAeRO885.891.19%
BETPlus2519.201.86%
RTL37934.681.89%

Comunicate de presa

Conductă gaz
Iluminat public / Foto: Freepik

696 de solicitanți s-au înscris în cadrul Programului Iluminat Public 2024

Informații de la Administrația Fondului pentru...

BVB / FOTO: Facebook BVB

CEC Bank a listat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro

CEC Bank a listat vineri pe Piaţa Reglementată...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel