Cercetările efectuate de epidemiologii de la universitățile din Exeter și Bristol au fost publicate miercuri în British Medical Journal și confirmă dovezile provizorii ale creșterii mortalității tulpinii, scrie Financial Times.
Oamenii de știință au descoperit că infecția cu varianta B.1.1.7 a dus la 227 de decese într-un eșantion de 54.906 de pacienți, comparativ cu 141 din același număr de pacienți cu aceleași vârste și provenind din aceeași demografie.
B.1.1.7, detectat pentru prima dată în eșantioane de la un pacient din Kent în septembrie anul trecut, este acum responsabil pentru 98% din cazurile de Covid-19 din Marea Britanie, a declarat profesorul Sharon Peacock de la universitatea Cambridge, care conduce consorțiul COVID-19 Genomics UK (Cog-UK). Această tulpină a înlocuit variantele mai vechi în multe alte țări și reprezintă 40% din cazuri în SUA și Franța.
”Ne-am concentrat analiza asupra cazurilor din perioada noiembrie 2020 și ianuarie 2021, când atât variantele vechi, cât și varianta nouă erau prezente în Marea Britanie”, a declarat Leon Danon de la universitatea Bristol, autor principal al studiului.
Estimarea cercetătorilor este că B.1.1.7 este cu 64% mai mortală decât variantele anterioare.
Profesorul Lawrence Young, virolog la Universitatea din Warwick, a declarat că: ”Mecanismele precise responsabile de creșterea mortalității asociate cu varianta rămân incerte, dar ar putea fi legate de niveluri mai ridicate de replicare a virusului [în cadrul unui pacient], precum și de o transmisibilitate crescută”.
Citește și: Vaccinul Pfizer/BioNTech. ANUNȚ de ultimă oră de la producător
"B.1.1.7 alimentează recenta creștere a infecțiilor în Europa, cu milioane de cazuri noi raportate săptămâna trecută, o creștere de 9% față de săptămâna precedentă", a adăugat Young.
Peacock a spus că este imposibil să se prevadă cât timp B.1.1.7 va rămâne varianta dominantă în Marea Britanie și dacă va fi înlocuită de altele noi precum cele care provoacă îngrijorare în Africa de Sud și Brazilia în prezent - sau de altele care ar putea evolua in viitor.
Studiile de transmisie sugerează că varianta detectată pentru prima dată în Kent este cu aproximativ 50% mai infecțioasă decât tlpina anterioară. Nu există însă dovezi care să sugereze că vaccinurile existente sunt semnificativ mai puțin eficiente împotriva B.1.1.7. Experții sunt mai îngrijorați în ceea ce privește variantele din Africa de Sud și Brazilia.
Sir Patrick Vallance, consilierul șef științific al guvernului, a declarat că: „Nu cred că vom opri vreodată să apară noi variante. În acest moment, avantajul lor este transmiterea în mare măsură mai rapidă, însă odată ce lumea este vaccinată, pot exista mai multe variante care vor încearcă să ocolească răspunsul imunitar”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.