Slovacia, o ţară cu o populaţie de 5,5 milioane de locuitori, întâmpină dificultăţi în a reduce numărului de cazuri zilnice de infectare cu SARS-CoV-2, în pofida măsurilor de lockdown şi a testării în masă a populaţiei sale. De altfel, testele COVID-19 sunt cerute rezidenţilor care îşi părăsesc locuinţele, inclusiv atunci când merg să lucreze.
Joi, în spitalele din Slovacia erau internaţi 3.560 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.
Potrivit DPA, prim-ministrul Igor Matovic a publicat pe Facebook o serie de date medicale care arată că tulpina britanică a coronavirusului - despre care se crede că este mai contagioasă şi mai letală - reprezintă 71% din toate rezultatele pozitive ale testelor realizate miercuri.
Angela Merkel: Considerăm această expulzare ca fiind nejustificată
"Până acum, din 1.360 de eşantioane descoperite pozitive prin teste RT-PCR, 71% au fost diagnosticate cu varianta britanică B.1.1.7 a virusului SARS-CoV-2", a scris Igor Matovic pe Facebook.
Întrucât acest procent reprezintă o valoare medie, în anumite regiuni ale ţării prevalenţa noii tulpini britanice este încă şi mai mare.
Spitalul Universitar din Kosice, al doilea oraş ca mărime din Slovacia, a raportat vineri că tulpina britanică apare în 91% din testele cu rezultat pozitiv, a anunţat agenţia de presă TASR.
Anumiţi cercetători sunt de părere că varianta britanică este cu până la 70% mai infecţioasă decât precedenta tulpină dominantă şi ar putea fi, de asemenea, cu 30% mai letală.
"Se pare că procentul din Slovacia este mai mare decât în restul Uniunii Europene şi chiar mai ridicat decât în Marea Britanie", a declarat Pavol Jarcuska, directorul secţiei de boli infecţioase de la Spitalul Universitar din Kosice.
Slovacia a raportat până acum 5.050 de decese asociate maladiei COVID-19.
Prim-ministrul Matovic afirmă că răspândirea tulpinii britanice va face dificilă relaxarea restricţiilor, în contextul în care partidele din coaliţia aflată la guvernare au purtat vineri discuţii aprinse în legătură cu posibilitatea redeschiderii şcolilor primare şi a grădiniţelor, programată pentru săptămâna viitoare.
"Un astfel de procent al variantei britanice înseamnă că orice relaxare, dacă nu este dublată de măsuri adecvate de protecţie, va cauza o creştere a numărului de cazuri pozitive şi o erodare a situaţiei epidemiologice", a adăugat prim-ministrul Matovic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.