Covid-19. De ce unii mor sufocați fără să-și dea seama

Oana Pavelescu |
Data publicării:
COVID-19: Studiu clinic de tipul "Human Challenge"
COVID-19: Studiu clinic de tipul "Human Challenge"

Hipoxie înseamnă starea patologică ce constă în scăderea cantității de oxigen în țesuturi iar cea ”silențioasă” este una insidioasă în care pacientul nu realizează că practic se sufocă.

Oamenii de știință încă rezolvă numeroasele mistere ale modului în care noul coronavirus atacă plămânii și alte părți ale corpului. 

Unul dintre cele mai mari și mai periculoase mistere este modul în care virusul provoacă „hipoxie silențioasă”, o afecțiune în care nivelurile de oxigen din organism sunt anormal de scăzute, ceea ce poate afecta iremediabil organele vitale dacă nu este detectat prea mult timp. Acum, datorită modelelor computerizate și comparațiilor cu datele reale ale pacienților, inginerii biomedicali ai Universității din Boston și colaboratorii de la Universitatea din Vermont au început să dezlege acest  mister.

Deși se confruntă cu niveluri periculoase de oxigen, multe persoane infectate cu cazuri severe de COVID-19 nu prezintă uneori simptome de dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație. Capacitatea hipoxiei de a produce daune în liniște este motivul pentru care a fost inventat temenul de ”tăcut”. La pacienții cu coronavirus, se crede că infecția afectează mai întâi plămânii, făcând părți din ei incapabili să funcționeze corect. 

COVID-19. SIMPTOME mai mult sau mai puțin ȘTIUTE. Lista canadienilor

Aceste țesuturi pierd oxigen și nu mai funcționează, nu mai infuzează fluxul sanguin cu oxigen, provocând hipoxie silențioasă. Dar exact cum se produce acel efect domino nu a fost clar până acum.

„Nu am știut cum de acest lucru a fost posibil din punct de vedere fiziologic”, spune Bela Suki, profesor universitar de inginerie biomedicală și de știința și ingineria materialelor și unul dintre autorii studiului. Unii pacienți cu coronavirus au experimentat ceea ce unii experți au descris ca niveluri de oxigen din sânge care sunt „incompatibile cu viața”. În mod uimitor, spune Suki, mulți dintre acești pacienți nu au prezentat semne aproape deloc de anomalii când au fost supuși scanărilor pulmonare.

Pentru a ajunge la cauza a ceea ce cauzează hipoxia silențioasă, inginerii au folosit modelarea computerizată pentru a testa trei scenarii diferite care ajută la explicarea modului și motivului pentru care plămânii încetează să mai furnizeze oxigen în sânge. Cercetarea lor, care a fost publicată în Nature Communications, arată că hipoxia silențioasă este probabil cauzată de o combinație de mecanisme biologice care pot apărea simultan în plămânii pacienților cu COVID-19.

În mod normal, plămânii îndeplinesc funcția de susținere a vieții  furnizând oxigen fiecărei celule din corp în timp ce respirăm și ne scapă de dioxid de carbon de fiecare dată când expirăm. Plămânii sănătoși mențin sângele oxigenat la un nivel cuprins între 95 și 100% - dacă scade sub 92%, este un motiv de îngrijorare și un medic ar putea decide să intervină cu oxigen suplimentar. 

Cercetătorii au analizat mai întâi modul în care COVID-19 influențează capacitatea plămânilor de a regla unde este direcționat sângele. În mod normal, dacă zonele plămânului nu adună mult oxigen din cauza daunelor cauzate de infecție, vasele de sânge se vor contracta în acele zone. Acesta este de fapt un lucru bun pe care plămânii noștri au evoluat să-l facă, deoarece forțează sângele să curgă în schimb prin țesutul pulmonar plin de oxigen, care este apoi circulat în restul corpului.

Bilanțul COVID-19. Rata de pozitivare este de peste 25%

Dar datele clinice preliminare au sugerat că plămânii unor pacienți cu COVID-19 au pierdut capacitatea de a restricționa fluxul de sânge la țesutul deja deteriorat și, în schimb, ar putea deschide și mai mult acele vase de sânge - ceva greu pentru a vedea sau măsura pe o scanare CT.

Folosind un model pulmonar de calcul echipa de cercetători a testat această teorie, dezvăluind că pentru ca nivelurile de oxigen din sânge să scadă la nivelurile observate la pacienții cu COVID-19, fluxul sanguin ar trebui să fie într-adevăr mult mai mare decât în ​​mod normal în zonele din plămânii care nu mai pot aduna oxigen - contribuind la niveluri scăzute de oxigen pe tot corpul, spun ei.

Apoi, au analizat modul în care coagularea sângelui poate afecta fluxul de sânge în diferite regiuni ale plămânului. Când mucoasa vaselor de sânge se inflamează din cauza infecției cu COVID-19, se pot forma în interiorul plămânilor mici cheaguri de sânge dar prea mici pentru a fi observate pe scanările medicale. Ei au descoperit, folosind modelarea computerizată a plămânilor, că acest lucru ar putea duce la hipoxie silențioasă, dar singur nu este suficient să provoace scăderea nivelului de oxigen atât de puternic ca și nivelurile observate în datele pacienților.

În cele din urmă, cercetătorii și-au folosit modelul computerizat pentru a afla dacă COVID-19 interferează cu raportul normal dintre fluxul aer-sânge de care plămânii trebuie să funcționeze normal. Acest tip de raport de flux aer-sânge nepotrivit este ceva ce se întâmplă în multe boli respiratorii, cum ar fi pacienții cu astm, spune Suki, și poate contribui la hipoxia severă și silențioasă care a fost observată în COVID-19. pacienți. Modelele lor sugerează că pentru ca aceasta să fie o cauză a hipoxiei silențioase, nepotrivirea trebuie să se întâmple în părți ale plămânului care nu par rănite sau anormale la scanările pulmonare.

COVID-19. OMS, către medici: Nu mai utilizați acest medicament!

În total, constatările lor sugerează că o combinație a tuturor celor trei factori este probabil responsabilă pentru cazurile severe de oxigen scăzut la unii pacienți cu COVID-19. Având o mai bună înțelegere a acestor mecanisme de bază și a modului în care combinațiile ar putea varia de la pacient la pacient, clinicienii pot face alegeri mai informate cu privire la tratarea pacienților folosind măsuri precum ventilația și oxigenul suplimentar. O serie de intervenții sunt în prezent studiate, inclusiv o intervenție de tehnologie scăzută numită poziționare predispusă, care răstoarnă pacienții pe stomac, permițând părții din spate a plămânilor să atragă mai mult oxigen și să reducă raportul aer-sânge nepotrivit .

„Oamenii răspund la acest virus atât de diferit”, spune Suki. Pentru clinicieni, el spune că este esențial să înțelegem toate motivele posibile pentru care oxigenul din sânge al unui pacient ar putea fi scăzut, astfel încât să poată decide forma corectă a tratamentului, inclusiv medicamentele care ar putea ajuta la restrângerea vaselor de sânge, arderea cheagurilor de sânge sau corectarea unui raportul de flux aer-sânge nepotrivit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.9766
USD
Azi 4.7742
Diferența 0.0425
Zi precendentă 4.7317
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7742 RON
GBP flag1 GBP = 5.9774 RON
CHF flag1 CHF = 5.3721 RON
AUD flag1 AUD = 3.1018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.4124 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4306 RON
XAU flag1 XAU = 415.3204 RON
Monede Crypto
1 BTC = 471529.88RON
1 ETH = 15958.72RON
1 LTC = 446.10RON
1 XRP = 7.68RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.75%
6 luni: 5.79%
12 luni: 5.83%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17134.54-0.97%
BET-BK3177.98-1.36%
BET-EF923.66-0.61%
BET-FI60622.56-0.07%
BET-NG1213.18-0.53%
BET-TR37787.26-0.98%
BET-TRN36728.98-0.98%
BET-XT1471.96-0.91%
BET-XT-TR3191.04-0.91%
BET-XT-TRN3108.26-0.91%
BETAeRO910.86-1.18%
BETPlus2535.89-0.95%
RTL38053.05-0.66%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel