Într-o declarație șocantă, ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a avertizat că "aproape toată lumea va fi vaccinată, vindecată sau moartă" până "probabil la sfârșitul iernii", din cauza răspândirii variantei Delta "foarte, foarte contagioase", care face ravagii de câteva săptămâni. Numărul de infecții noi la 24 de ore a atins săptămâna trecută un nivel record de peste 65.000.
Cancelarul Angela Merkel a avertizat, de asemenea, asupra unei "situații extrem de dramatice".
Restricțiile actuale "nu mai sunt suficiente", a avertizat ea, la doar patru zile după ce a decis, împreună cu probabilul său succesor Olaf Scholz, măsuri coercitive dure împotriva celor care nu se vaccinează.
În Germania, ca și în țara vecină, Austria, rata de vaccinare este mai mică de 70%, sub nivelul din Franța, unde este de până la 75%. Austriecii, în pofida multor nemulțumiri pe străzi în acest weekend, sunt din nou în lockdown până la 13 decembrie. Magazinele, restaurantele, piețele de Crăciun, concertele și coaforii sunt închise luni. Dar școlile rămân deschise.
Măsuri "radicale
De când vaccinurile au fost puse la dispoziția cât mai multor persoane, nicio țară din Uniunea Europeană nu a îndrăznit să facă pasul cel mare, impunând vaccinarea obligatorie. Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz a declarat că pandemia s-a "încheiat", cel puțin pentru cei care au fost vaccinați.
Dacă, inițial, succesorul său, Alexander Schallenberg, a menținut același punct de vedere, lăsânt să se înțeleagă că totul este în regulă, pe fondul exploziei numărului de cazuri, noi, care a atins recorduri absolute, el a fost nevoit să recurgă la măsuri "radicale" pe care le exclusese inițial.
Citește și COVID-19. Experții, ȘOCAȚI. Principalul tratament, ineficient la femei
În plus față de izolare, vaccinarea adulților va deveni obligatorie de la 1 februarie 2022, un lucru pe care foarte puține țări l-au introdus până în prezent. "Speram să nu se ajungă la asta, mai ales acum că avem vaccinul. Este dramatic", a declarat Andreas Schneider, un economist în vârstă de 31 de ani, pe care l-am întâlnit pe o stradă comercială din Viena.
În Slovacia, unde ratele de incidență sunt ridicate, au fost introduse restricții pentru persoanele nevaccinate. "Am optat pentru o izolare strictă a persoanelor nevaccinate pentru că trebuie să le protejăm", a declarat premierul Eduard Heger.
Între timp, Israelul a început luni seară campania de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între cinci și 11 ani, devenind astfel una dintre primele țări, după Statele Unite, care a redus vârsta de acces la vaccin pentru a reduce pandemia.
Statul evreu a fost una dintre primele țări care a lansat o campanie de vaccinare pe scară largă în decembrie 2020, ceea ce i-a permis să aibă acces rapid la milioane de doze. Mai mult de 5,7 milioane din cei aproximativ nouă milioane de israelieni, adică peste 80% dintre adulți, au fost imunizați.
Mobilizare masivă
În Franța, premierul Jean Castex a fost depistat pozitiv. În Belgia, premierul Alexander De Croo a fost plasat în carantină. Alți patru membri ai guvernului belgian, care au participat, de asemenea, la o reuniune franco-belgiană de securitate dimineață, "vor fi testați și vor rămâne în carantină până când rezultatul testului va fi negativ", a precizat guvernul belgian.
În mai multe țări europene, demonstrațiile împotriva înăspririi măsurilor anti-Covidiu au continuat în weekend. Cu toate acestea, ele nu au fost marcate de violențe, ca la Rotterdam vineri și la Haga sâmbătă.
La Bruxelles, ciocniri au avut loc duminică în timpul unui miting la care au participat aproximativ 35.000 de manifestanți, potrivit poliției. Iar în departamentul francez Guadelupa din Caraibe, un protest împotriva vaccinării obligatorii pentru personalul medical s-a transformat într-o criză socială majoră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.