COVID-19. Scăpăm de vaccin? Pastila care va trata boala, în pregătire

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
AMbiția Pfizer estede a face tramantul într-o doză unică
AMbiția Pfizer estede a face tramantul într-o doză unică

De la izbucnirea pandemiei accentul s-a pus în mare parte pe vaccinuri, însă Pfizer testează acum o pastilă pentru tratarea COVID-19.

Aproape că sună prea frumos ca să fie adevărat. Într-adevăr, rezultatele sunt foarte preliminare - dar este o abordare promițătoare.

Pfizer vrea ca viitoarea pastilă să atace direct SARS-CoV-2

O mare parte din boala asociată cu COVID-19 este cauzat de răspunsul inflamator și imunitar intens care poate apărea odată cu infecția. Cele mai reușite tratamente de până acum au vizat acest răspuns imun excesiv.

Administrată încă de la debutul bolii, s-a dovedit că budesonida corticosteroidă inhalată reduce dezvoltarea bolii într-o formă mai severe.

La persoanele spitalizate cu COVID-19 care necesită oxigen, corticosteroidul oral dexametazonă reduce probabilitatea de deces.

În cele mai grave cazuri - pacienții cu COVID admiși la terapie intensivă - tocilizumabul antiinflamator administrat intravenos oferă unei persoane șanse mai mari de supraviețuire.

Dar aceste tratamente nu vizează SARS-CoV-2 în sine; doar consecințele infecției. Direcționarea atacului direct asupra virusului s-a dovedit a fi mai dificilă.

Vizarea SARS-CoV-2

Un virus precum SARS-CoV-2 trebuie să intre într-o celulă gazdă pentru a se reproduce. Face acest lucru folosind proteina sa spike (o proteină de pe suprafața virusului) pentru a se atașa la celulă, apoi folosește proteinele celulei pentru a intra.

Tratament anti COVID-19. Tehnici și medicamente actuale

Odată ajuns în celulă, SARS-CoV-2 își îndepărtează stratul exterior și eliberează ARN-ul său viral (acid ribonucleic, un tip de material genetic). Aceasta acționează ca un șablon, permițând virusului să se reproducă și apoi să infecteze alte celule. În orice moment al acestui ciclu de viață, virusul ar putea fi vulnerabil la o intervenție.

SARS-CoV-2 poartă o enzimă, protează de tip 3C (3CLpro), care joacă un rol crucial în procesul de replicare. Această protează este aproape identică  cu proteaza utilizată de virusul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Deci, un medicament care ar putea viza în mod eficient 3CLpro și preveni replicarea virusului ar putea fi benefic împotriva multiplelor coronavirusuri cunoscute și, eventual, a oricăror care vor mai apărea în viitor.
Inhibitorii de protează au fost utilizați cu succes pentru tratarea altor infecții virale, în special a infecțiilor cronice precum HIV și hepatita C.

Ce urmează

Pfizer / BioNtech au două medicamente în studiile clinice pentru COVID-19: PF-07304814, o injecție intravenoasă pentru utilizare la pacienții spitalizați cu COVID-19 sever și PF-07321332, un agent oral sau pilulă, care ar putea fi utilizată mai devreme în boală. Ambele sunt formulări ale unui inhibitor 3CLpro.

Aceste studii de fază 1, care au început în martie, reprezintă cea mai timpurie etapă de dezvoltare a medicamentelor. Aceste studii selectează voluntari sănătoși și utilizează diferite doze de medicamente pentru a le stabili siguranța. De asemenea, analizează dacă medicamentele obțin răspunsuri suficiente în organism pentru a indica faptul că ar putea fi eficiente împotriva SARS-CoV-2.

Următorii pași vor fi studiile de fază 2 sau 3 pentru a vedea dacă îmbunătățesc rezultatele COVID-19. De obicei, acest proces durează ani, dar pe măsură ce pandemia continuă să se dezvolte la nivel global, Pfizer spune că va face acest lucru în câteva luni, dacă studiile de fază 1 vor avea succes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.6059
Diferența 0.0061
Zi precendentă 4.5998
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.6059 RON
GBP flag1 GBP = 5.9635 RON
CHF flag1 CHF = 5.2114 RON
AUD flag1 AUD = 2.9077 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2194 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4415 RON
SEK flag1 SEK = 0.4618 RON
XAU flag1 XAU = 463.3913 RON
Monede Crypto
1 BTC = 394559.31RON
1 ETH = 8622.84RON
1 LTC = 383.72RON
1 XRP = 9.77RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel