Publicitate
SARS-CoV-2 este coronavirusul care provoacă COVID-19. În timp ce multe persoane dezvoltă doar simptome ușoare sau nu prezintă niciun simptom în urma infecției cu SARS-CoV-2, altele dezvoltă o formă severă a boalii, care le pune viața în pericol.
Cercetătorii au descoperit că infectarea celulelor cu SARS-CoV-2 duce la creșterea nivelului unei proteine numite CD47 pe suprafața celulară.
CD47 este un așa-numit semnal "nu mă mânca" adresat apărării sistemului imunitar care protejează celulele de distrugere. Este probabil ca CD47 indusă de virus pe suprafața celulelor infectate să le protejeze de recunoașterea sistemului imunitar, permițând producerea unor cantități mai mari de virus, ceea ce duce la o boală mai gravă.
Factorii de risc bine cunoscuți pentru COVID-19 sever, cum ar fi vârsta înaintată și diabetul, sunt asociați cu niveluri mai ridicate de CD47. Nivelurile ridicate de CD47 contribuie, de asemenea, la tensiunea arterială ridicată, care este un factor de risc mare pentru complicațiile COVID-19, cum ar fi atacul de cord, accidentul vascular cerebral și bolile renale.
Citește și: COVID-19. Experții au aflat ce-i poate feri pe oameni de tulpina DELTA
Datele sugerează că nivelurile ridicate de CD47 induse de vârstă și de virus contribuie la forma severă a bolii prin împiedicarea unui răspuns imunitar eficient și prin creșterea leziunilor tisulare și organice asociate bolii.
Deoarece sunt în curs de dezvoltare terapii care vizează CD47, această descoperire ar putea duce la îmbunătățirea terapiilor COVID-19.
Profesorul Martin Michaelis, de la Universitatea din Kent, spune că "acest lucru este interesant. Este posibil să fi identificat un factor major asociat cu COVID-19 sever. Acesta este un pas uriaș în combaterea bolii și putem acum să așteptăm cu nerăbdare să facem progrese suplimentare în conceperea de terapii".
Profesorul Jindrich Cinatl, de la Universitatea Goethe din Frankfurt, spune că "aceste informații suplimentare despre procesele de boală care stau la baza COVID-19 ne pot ajuta să concepem terapii mai bune, precum și aprecierea importanței amplorii cercetărilor efectuate. Pe această cale, am realizat o descoperire majoră și am exemplificat faptul că lupta împotriva bolii continuă."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.