Un nou studiu al Universității din Calgary arată cum dexametazona, principalul tratament pentru infecțiile pulmonare severe COVID-19, modifică modul în care funcționează celulele imunitare, însă acest tratament nu are niciun beneficiu sau aproape niciun beneficiu pentru femei.
Aceste constatări remarcabile sunt rezultatul unui studiu multidisciplinar publicat în Nature Medicine, condus de Dr. Jeff Biernaskie, Ph.D., profesor de Biologie Comparată și Medicină Experimentală în cadrul Facultății de Medicină Veterinară (UCVM) și Dr. Bryan Yipp, MD, profesor asociat, Departamentul de Medicină de Îngrijiri Critice, Școala de Medicină Cumming.
"Am constatat că bărbații au obținut rezultate de pe urma steroizilor, iar femeile, atât la nivel celular, cât și la nivel de populație, au au avut beneficii limitate", spune Yipp, titular al catedrei de cercetare canadiană în imunologie pulmonară. "În prezent, este posibil ca terapia de bază pentru COVID-19 sever pe care o oferim tuturor să fie benefică doar pentru jumătate din populație. Aceasta este o mare problemă".
Certificatul verde, obligatoriu pentru a intra în această țară europeană
Cum luptă organismul nostru împotriva infecției cu COVID-19?
La începutul pandemiei, tratamentele spitalelor pentru bolnavii grav nu erau încă unele suficient de acoperite de cercetări privind eficiența medicamentelor în condițiile COVID-19. Steroizii au fost primele medicamente identificate cu beneficii dovedite, dar au avut un succes moderat în ceea ce privește reducerea numărului de decese și nu se înțelegea exact care era efectul lor.
În plus, când a început studiul, nimeni nu știa exact cum vor reacționa celulele imunitare la infecția COVID-19 la nivel celular. De ce unii oameni s-au îmbolnăvit, în timp ce alții nu? De ce anumite medicamente i-au ajutat pe unii, dar nu și pe alții?
Yipp și Biernaskie au căutat să înțeleagă mai bine modul în care steroizii au ajutat și, în același timp, să evalueze de ce un studiu clinic al steroizilor în COVID-19 a arătat că aceștia au ajutat doar unii bărbați, dar nu și femeile.
Bazele de date consultate de Yipp cu toate internările la terapie intensivă în timpul pandemiei în Alberta, a descoperit că introducerea tratamentului cu dexametazonă a redus numărul deceselor la bărbați dar nu a avut niciun efect asupra populației feminine. "Aceasta a fost o observație tulburătoare".
Cel mai banal analgezic reduce anxietatea? Un studiu spune că da
Găsiți terapii de care să beneficieze mai multe persoane
După ce a identificat motivele pentru care există problemă de sex în modul în care acționează dexametazona, Yipp crede că drumul de urmat este ca cercetătorii să găsească o modalitate de a face terapii de care să beneficieze mai multe persoane, sau terapii individualizate, cunoscute și sub numele de medicină de precizie sau personalizată, astfel încât să nu se folosească o abordare generală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.