În perspectiva sezonului turistic estival, ambasadorii celor 27 de ţări membre ale UE au aprobat această recomandare propusă de Comisia Europeană, a cărei aplicare nu este totuşi constrângătoare pentru state.
Dar UE încearcă să-şi coordoneze măsurile la frontierele externe, dată fiind consecinţa lor asupra liberei circulaţii în cadrul blocului comunitar.
UE şi-a închis frontierele externe în martie 2020 pentru călătoriile "neesenţiale" şi a stabilit începând din iunie o listă restrânsă, revizuită cu regularitate, a ţărilor terţe ai căror rezidenţi - vaccinaţi sau nu - pot intra în spaţiul blocului comunitar.
Reprezentanţii statelor membre au acceptat de asemenea miercuri să flexibilizeze criteriul ratei de incidenţă a contaminărilor cu SARS-CoV-2 luat în calcul pentru elaborarea acestei liste. Rata este ridicată de la 25 la 75 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
Citește și Comisia Europeană i-a atenționat pe parlamentari: Ar putea fi nevoie de notificare pe Legea 5G
Lista, care conţine în prezent şapte ţări (Australia, Israel, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud, Thailanda, plus China, cu condiţia reciprocităţii), ar urma să se extindă semnificativ drept consecinţă.
Paralel, statele membre s-au pus de acord pentru a institui un mecanism de urgenţă coordonat pentru a-şi suspenda rapid sosirile dintr-o ţară terţă în caz de deteriorare a situaţiei sanitare din cauza apariţiei unor variante de coronavirus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.