În timp ce Macao este obișnuit să vadă turiștii chinezi venind în număr mare pe țărmurile sale, de data aceasta aceștia nu vin pentru cazinouri. De când s-a pus capăt politicii ”zero Covid” și de la explozia de cazuri care a urmat, mulți locuitori din continent s-au îndreptat către această mică regiune administrativă specială din sudul țării pentru a primi un vaccin cu ARN mesager care nu poate fi găsit în altă parte.
Această nouă practică a "turismului de vaccinare" a fost dezvăluită de Financial Times. De când Beijingul a anunțat, la începutul lunii decembrie, că renunță la politica teribil de restrictivă "zero Covid", virusul SARS-CoV-2 s-a răspândit ca un foc de paie în această țară de 1,5 miliarde de locuitori, punând la grea încercare serviciile spitalicești.
Vaccinurile chinezești, o problemă
China nu duce lipsă de vaccinuri. Dar autoritățile de la Beijing au decis să acorde prioritate produselor naționale, autorizând doar injecțiile dezvoltate de două laboratoare locale: Sinovac și Sinopharm. Problema este că aceste așa-numite vaccinuri cu "virus inactivat" sunt mult mai puțin eficiente decât vaccinurile occidentale bazate pe ARN mesager.
Un studiu recent publicat în revista științifică "The Lancet" arată că persoanele care au primit trei doze de vaccin chinezesc au de două ori mai multe șanse de a dezvolta o formă severă de Covid, decât cele care au primit trei doze de vaccin cu ARN mesager. De asemenea, aceștia au cu 50% mai multe șanse de a fi spitalizați. Ca dovadă a acestei eficacități limitate, OMS a validat utilizarea acestor vaccinuri chinezești în 2021, dar cu recomandarea să fie folosite doar "în situații de urgență", adică în lipsa a ceva mai bun.
Teritoriul Macao, un fost punct comercial portughez, este relativ autonom și oferă aceste râvnite vaccinuri occidentale într-unul dintre principalele sale spitale. Într-un interviu acordat Financial Times, un oficial al spitalului a confirmat că cererile de programare au explodat de la începutul lunii decembrie. Nebunia este atât de mare încât unele agenții de turism oferă acum pachete pentru a organiza sosirea clienților lor din China continentală în căutarea prețiosului ser.
O clientelă elitistă
Dar această formă de turism nu este rezervată tuturor chinezilor. Deși pot ajunge în Macao fără viză sau autorizație specială, aceștia trebuie să plătească, pe lângă călătorie, de la câteva zeci de dolari până la peste 150 de dolari pentru a primi injecția.
De asemenea, trebuie să fie bine informați. Potrivit lui Nicholas Thomas, profesor la City University of Hong Kong, specializat în politica externă chineză și în securitatea sanitară în Asia, doar chinezii cei mai educați și cei mai bogați își pot permite să învețe despre cea mai bună eficacitate a vaccinurilor MRA mesager și despre cum să le obțină.
Așadar, răspunsul la criza sanitară gravă din China nu va veni din Macao, în timp ce întârzierea campaniei de vaccinare a Beijingului este o rețetă pentru dezastru. O treime dintre chinezii cu vârsta de 60 de ani și peste, adică aproximativ 85 de milioane de persoane, nu au primit încă a treia doză de vaccin, care este esențială pentru o protecție completă împotriva virusului. În rândul celor cu vârsta de 80 de ani și peste, rata este de aproximativ 60%, adică 21 de milioane de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.