Acesta este un studiu publicat online în luna mai de către revista JAMA (Jurnalul Asociației Medicale Americane) care oferă cea mai bună imagine de ansamblu asupra cunoștințelor pe această temă, confirmată și de studii ulterioare.
Pe scurt, o persoană este mai întâi expusă la virus. După o fază de incubație de aproximativ 5 zile, apar primele simptome, lucru care survine la unul din doi pacienți pozitivi dar din care unul este asimptomatic. În acest moment, un test PCR (mai corect numit test molecular sau virologic) va arăta prezența coronavirusului Sars-CoV-2 într-o probă nazofaringiană prelevată din nas. Testul detectează materialul genetic viral, ARN-ul coronavirusului, notează Science & Vie.
O persoană este contagioasă înainte de a prezenta simptome și chiar dacă testul este negativ. Pentru a fi sigur că nu este purtător al virusului, ar trebui efectuat un al doilea test câteva zile mai târziu.
Covid-19. Mâncarea congelată, PERICOL de contaminare? Ce spun specialiștii
Contagiozitatea se termină, testul PCR rămâne pozitiv
Contagiozitatea dureză de la o săptămână la zece zile după primele simptome (tuse, febră, dificultăți de respirație) apoi persoana bolnavă nu mai este contagioasă. Dar testul virologic (PCR) poate rămâne pozitiv. În mod clar, examenul poate găsi în continuare materialul genetic al virusului în nas, dar asta nu înseamnă că persoana are un virus activ care poate infecta pe altcineva.
În ceea ce privește anticorpii, aceștia devin detectabili în sânge (test serologic) la aproximativ două săptămâni de la apariția simptomelor: în acest moment, boala COVID-19 nu mai poate fi transmisă. Acest test vă permite să știți dacă infecția este recentă, deoarece imunoglobulinele IgM scad rapid, în timp ce IgG se mențin mai mult timp. Prin urmare, un nivel ridicat al acestor două clase de anticorpi indică o infecție recentă; un nivel ridicat de IgG fără IgM, care a apărut cu aproximativ o lună mai devreme.
Dar produce toată lumea anticorpi după infecție? Aproape. Un nou studiu efectuat în Islanda pe mai mult de 1.200 de persoane confirmă faptul că 91% dintre persoanele care au avut SARS-V dezvoltă anticorpi detectabili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.