”Această nouă gripă reprezintă un pericol uriaș în special pentru oamenii în vârstă. Printre cei care au trecut de 80 de ani, mortalitatea este de 16-17%. Iar dacă această boală va reveni anual, ar fi o mare problemă. Pentru tineri nu este foarte grav, dar la bătrâni asta ar putea fi fatal”, a explicat specialistul japonez.
În opinia lui, pentru a preîntâmpina un scenariu al groazei, persoanele trecute de o anumită vârstă ar trebui să urmeze un regim de viață mult mai strict în perioadele de gripă ale anului. ”De fapt, ar trebui să intre într-un fel de autoizolare, evitând, până la trecerea pericolului, întâlnirile cu rude sau străini, deplasările cu mijloacele de transport în comun”, spune Sato Akihiro.
Pe de altă parte, epidemiologul nipon este de părere că alt punct nevralgic îl constituie capacitatea de reacție a sistemelor de sănătate. ”Primele măsuri trebuie luate înainte ca numărul persoanelor contaminate să crească. Japonia a reușit să țină în frâu răspândirea epidemiei, în orice caz mult mai bine decât s-au descurcat în acest sens Statele Unite, Italia sau Coreea de Sud. Ideal este ca ritmul de expansiune să fie lin, cum s-a întâmplat la noi, pentru că, deși noi cazuri apar în fiecare zi, zilnic sunt pacienți care se vindecă. Numai așa, anticipând oarecum lucrurile, un sistem de sănătate poate face față situațiilor de criză, cum a este cea actuală”, a explicat specialistul japonez.
Citește și Expertul american Anthony Fauci avertizează: Coronavirusul se va întoarce
”Cu cât ritmul este mai lent, cu atât instituțiile medicale au mai multe posibilități de a acorda ajutor celor aflați în stare grea. Dacă este vorba de o crește bruscă, verticală, apar pacienți cărora nu le poate fi acordată asistența medicală necesară. Și nimeni nu trebuie să se apropie de o astfel de situație”, consideră epidemiologul.
În opinia lui, prognozele conform cărora 60-70% din populația lumii s-ar putea infecta cu noul coronavirus nu sunt reale: un astfel de scenariu presupune un val de contaminare haotic, ceea ce nu este cazul în condițiile în care toate statele au luat deja măsurile de stopare a răspândirii infecției. ”Dar, pentru distrugerea completă a virusului, este nevoie de un vaccin și de un medicament eficient. Nu cred că le vom avea anul acesta, dar cu siguranță vor fi anul viitor. De aceea, lupta cu noul virus va lua sfârșit doar în 2021”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.