Este o premieră a ultimilor 30 de ani: Australia a intrat în prima sa recesiune din 1991, cu o reducere de 7% a economiei sale în al doilea trimestru, din cauza epidemiei de coronavirus, potrivit unor cifre oficiale publicate miercuri.
Este cea mai rapidă contracţie înregistrată vreodată într-un trimestru în ţară, după ce a cunoscut 30 de ani de creştere continuă, depăşind-o pe cea declanşată de criza financiară din 2008, potrivit Biroului australian de statistici. O ţară intră în recesiune când se înregistrează două trimestre negative, iar economia australiană a scăzut cu 0,3% în primul trimestru.
După India, Brazilia a anunțat marți o scădere istorică a Produsului său Intern Brut în trimestrul al doilea, o degringoladă care afectează aproape toate marile economii mondiale ca urmare a pandemiei de covid-19.
Citește și Covid-19. Japonia, scădere istorică a PIB. Analiștii, pesimiști
Singura excepție, deocamdată, o reprezintă a doua putere economică a lumii: China a evitat recesiunea, stopând cu măsuri dintre cele mai severe, deseori criticate de Occident, pandemia de coronavirus. PIB-ul Chinei a progresat cu 11,5% în trimestrul doi, după o cădere de 10% în primele trei luni ale anului.
Germania se așteaptă, la rândul ei, la o recesiune mai puțin gravă decât se anticipa inițial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.