COVID-19. Diferențe și asemănări între vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
SUnt și asemănări dar și diferențe între cele două vaccinuri
SUnt și asemănări dar și diferențe între cele două vaccinuri

Într-o lume ideală, un vaccin ar trebui administrat dintr-o singură doză, astfel încât proviziile ar putea acoperi o mulțime de oameni. Nu ar declanșa niciun efect secundar mai semnificativ decât un braț dureros iar expedierea și depozitarea ar fi facilă. Din păcate, aceasta nu este o lume ideală, sau nu încă.

Deocamdată, vestea bună este că la ora actuală există două vaccinuri Covid-19 care s-au dovedit a fi extrem de eficiente.

Ceea ce urmează este o comparație a celor două vaccinuri, unul dezvoltat de Pfizer și partenerul său, BioNTech și celălalt de Moderna. Rețineți că șansele ca majoritatea indivizilor să poată „alege” unul sau cealaltă sunt mici, mai ales acum, la început. Vaccinul disponibil este cel pe care îl va primi fiecare.

Populația țintă

Autorizația de utilizare de urgență Pfizer este destinată persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste. SUA a autorizat și vaccinul Moderna care este pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani, deși compania a început recent testarea vaccinului la tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Eficacitatea vaccinului

Ambele vaccinuri au prezentat grade de eficacitate uimitoare - și în esență echivalente - cel puțin în fazele incipiente după vaccinare. Rămâne de văzut ce va fi pe termen lung.

Vaccinul Pfizer a prezentat eficacitate de 95% pentru prevenirea infecției Covid simptomatică, măsurată începând cu șapte zile după administrarea celei de-a doua doze. Vaccinul pare a fi mai mult sau mai puțin la fel de protector în rândul grupelor de vârstă și al grupelor rasiale și etnice.

Vaccinul Moderna a fost 94,1% eficient în prevenirea Covid-19 simptomatic, măsurat începând cu a 14-a zi după a doua doză. Eficacitatea vaccinului pare să fie ușor mai mică la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, dar în timpul prezentării în fața comitetului consultativ al FDA, compania a explicat că cifrele ar fi putut fi influențate de faptul că au existat puține cazuri în acea grupă de vârstă în studiu . Vaccinul pare a fi la fel de eficient în diferite grupuri etnice și rasiale.

Ambele vaccinuri par să reducă riscul de boală Covid severă. Nu se știe încă dacă previne infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Nu se știe nici dacă persoanele vaccinate pot transmite virusul dacă se infectează, dar nu prezintă simptome.

Numărul de doze / cantități de vaccin pe doză

Atât vaccinul Moderna, cât și vaccinul Pfizer / BioNTech necesită două doze: o doză de amorsare, urmată de doza de rapel. Intervalul dintre dozele Moderna este de 28 de zile iar  pentru vaccinul Pfizer, sunt 21 de zile.

Fiecare doză de vaccin Pfizer conține 30 micrograme de vaccin. Moderna a are o doză mult mai mare de vaccin, 100 micrograme. Înseamnă că folosește puțin mai mult de trei ori peste doza vaccinului Pfizer. Cu toate acestea nu se obțin rezultate mai bune.

Profil de efect secundar

În limba populară a vaccinologiei, vaccinurile care declanșează o serie de efecte secundare tranzitorii la mulți destinatari sunt cunoscute sub numele de reactogene.

Ambele vaccinuri - de fapt, majoritatea, dacă nu toate vaccinurile Covid-19 care au raportat date până acum - se încadrează în categoria reactogenă. Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare, un grup de experți care ajută Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor să stabilească politicile de vaccinare, a recomandat spitalelor că ar putea să eșaloneze vaccinările în rândul personalului - de exemplu, nu vaccinați tot personalul camerei de urgență în același timp - în cazul în care unii se simt prea rău pentru a lucra a doua zi după vaccinare.

COVID-19. PIERDEREA MIROSULUI. S-a DESCOPERIT ceva UIMITOR

Cele mai frecvente efecte secundare sunt durerea la locul injectării, oboseala, cefaleea, dureri musculare și dureri articulare. Unele persoane din studiile clinice au raportat febră. Efectele secundare sunt mai frecvente după a doua doză; adulții mai tineri, care au sisteme imune mai robuste, au raportat mai multe efecte secundare decât adulții în vârstă.

Pentru a clarifica, aceste reacții adverse sunt un semn al unui sistem imunitar care trece în faza de pregătire și nu înseamnă că vaccinul este nesigur. Până în prezent nu există efecte secundare grave pe termen lung asociate acestor vaccinuri.

Au existat o serie de rapoarte despre persoanele care au reacții alergice la vaccinul Pfizer de când a au început campaniile de vaccinare.  Aceste reacții - anafilaxie sau o reacție alergică mai puțin severă - nu au fost observate în studiile clinice. Rămâne de văzut dacă evenimente similare vor fi și cu vaccinul Moderna.

Siguranța pentru gravide sau pentru cele care alăptează 

Niciunul dintre vaccinuri nu a fost testat în aceste două grupuri. Autorizațiile pentru ambele vaccinuri indică faptul că nu există suficiente date pentru a evalua dacă acestea sunt sigure pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Peter Marks al FDA, directorul Centrului pentru Evaluare și Cercetare Biologică, a declarat vineri că cei femeile gravide ar trebui să discute întâi  cu medicii lor despre riscuri și beneficii.

Cerințe de depozitare

Ambele vaccinuri necesită un lanț elaborat de depozite frigorifice. Dar vaccinul Moderna va fi mult mai ușor de utilizat decât cel de la Pfizer. Pentru început, cele de la Moderna trebuie expediate la -20 grade Celsiul, o temperatură care poate fi asigurată de un congelator obișnuit. În timp ce vaccinul de la Pfizer trebuie expediat la temperatura de -35 de grade ceea ce înseamnă că necesită congelatoare speciale ultra-reci care trebuie completate cu gheață uscată la fiecare cinci zile. Cabinetele medicilor nu au astfel de congelatoare și nici farmaciile din cartier.

După decongelare, trebuie utilizat un flacon cu vaccinul Pfizer în termen de cinci zile în timp ce vaccinul Moderna  este stabil la temperatura frigiderului timp de 30 de zile și la temperatura camerei timp de 12 ore.

Comanda minimă de cumpărare

Cerința de depozitare ultrarece nu este singura provocare a vaccinului Pfizer. Cantitatea minimă de vaccin pe care o locație o poate comanda este de 975 de doze. Un mare spital didactic ar putea avea nevoie de mai multe dintre acestea. Dar există o mulțime de locuri care nu au nevoie de 975 de doze pentru a vaccina persoanele eligibile în prezent pentru vaccinare - lucrătorii din domeniul sănătății și rezidenții căminelor de îngrijire medicală. Acesta este vaccinul care trebuie păstrat la 35 grade Celsius. Mărimea minimă a comenzii va limita locațiile în care acest vaccin poate fi utilizat.

Comanda minimă a vaccinului Moderna este de 100 de doze, un număr mult mai ușor de gestionat.

Vaccinul Pfizer este livrat în flacoane cu cinci doze; Vaccinul Moderna este livrat în flacoane cu 10 doze.

Durabilitatea protecției

Pentru a afla cât va dura protecția oferită de oricare dintre aceste vaccinuri va dura mult timp. Va implica prelevări periodice de sânge de la unii voluntari pentru a vedea cum arată nivelul lor de anticorpi, deși o scădere a nivelurilor de anticorpi nu echivalează neapărat cu pierderea protecției.

Dar o mare parte a acestei lucrări va presupune urmărirea rapoartelor conform cărora persoanele care au fost imunizate încep să contracteze Covid într-un număr mai mare, o evoluție care ar duce probabil la recomandări pentru a le oferi oamenilor vaccinuri de rapel la un interval încă de stabilit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența -0.0005
Zi precendentă 4.9764
USD
Azi 4.7329
Diferența 0.0450
Zi precendentă 4.6879
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7329 RON
GBP flag1 GBP = 5.9824 RON
CHF flag1 CHF = 5.3176 RON
AUD flag1 AUD = 3.0575 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.3789 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0303 RON
NOK flag1 NOK = 0.4235 RON
SEK flag1 SEK = 0.4286 RON
XAU flag1 XAU = 387.3649 RON
Monede Crypto
1 BTC = 421844.28RON
1 ETH = 14647.62RON
1 LTC = 390.56RON
1 XRP = 3.86RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.58%
6 luni: 5.62%
12 luni: 5.66%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17618.54-0.31%
BET-BK3293.17-0.38%
BET-EF945.05-0.29%
BET-FI60274.82-0.55%
BET-NG1239.44-0.30%
BET-TR38857.33-0.31%
BET-TRN37768.87-0.31%
BET-XT1508.89-0.34%
BET-XT-TR3271.31-0.34%
BET-XT-TRN3186.45-0.34%
BETAeRO940.44-0.17%
BETPlus2606.51-0.31%
RTL39008.93-0.28%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

Comunicate de presa

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook

Investiții pentru închiderea inelului de 400 kV al României

Marți a avut loc prima întâlnire după semnarea...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel