Covid-19. De ce nu este suficientă doar distanțarea socială Studiu

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Pe lângă distanțarea socială este nevoie și de măsuri complementare
Pe lângă distanțarea socială este nevoie și de măsuri complementare

Un nou studiu al Școlii de Sănătate Publică a Universității Boston (SSPUB)efectuat în primele patru luni ale epidemiei de coronavirus din America, publicat în revista Nature Human Behavior, arată că politicile privind distanțarea fizică (numită și „distanțare socială”) au avut un efect redus asupra persoanelor cu venituri mai mici care încă au nevoie de a părăsiți casele pentru a merge la muncă.

”În schimb, deplasările acestora la magazine au scăzut aproape la aceleași rate ca la grupurile cu venituri ridicate", spune autorul principal al studiului, Dr. Jonathan Jay, profesor asistent de științe comunitare ale sănătății la SSPUB.

„Acest lucru indică faptul că persoanele cu venituri mai mici erau la fel de conștiente și motivate ca persoanele cu venituri mai mari pentru a se proteja de COVID-19, dar pur și simplu nu puteau rămâne acasă la fel de mult pentru că aveau nevoie să meargă la muncă”, spune el.

Jay și colegii săi au folosit date de mobilitate anonimizate de pe smartphone-uri în peste 210.000 de din toată țara, fiecare cartier clasificat după venitul mediu. Au putut vedea dacă oamenii din aceste cartiere au rămas acasă, au plecat de acasă și păreau să fie la locul de muncă - rămânând într-o altă locație timp de cel puțin trei ore în timpul orelor de lucru obișnuite sau făcând mai multe opriri care arătau ca fac livrări. Cercetătorii au urmărit, de asemenea, mișcarea către „puncte de interes”: magazine cu băuturi alcoolice, restaurante cu livrare la domiciliu, magazine, spitale, parcuri și locuri de joacă, lăcașuri de cult și supermarketuri.

„Diferența de distanțare fizică între cartierele cu venituri mici și mari în timpul carantinării a fost doar uimitoare”, spune co-autorul studiului, Dr. Jacob Bor, profesor asistent de sănătate globală și epidemiologie la SSPUB.

„În timp ce oamenii din cartierele cu venituri mari s-au retras la birourile de acasă, oamenii din cartierele cu venituri mici au trebuit să continue să meargă la serviciu - iar prietenii, familia și vecinii lor au trebuit să facă același lucru”, spune el. Locuirea intr-un cartier cu venituri mici este probabil un factor cheie de risc pentru infectia cu COVID-19.

Faptul că persoanele care locuiesc în gospodării cu venituri mici sunt mai susceptibile să se confrunte cu expunerea la COVID-19 la locul de muncă crește importanța politicilor complementare, precum cerințele de purtarea măștii în spațiile interioare, care protejează lucrătorii esențiali de COVID-19, spun specialiștii.

Unul dintre cele mai importante argumente pentru purtarea măștii este acela că îi protejează pe oamenii care se află în spațiile publice nu pentru că vor să fie acolo, ci pentru că prezentarea este modul în care pot să își câștige existența mai spun experții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 372280.04RON
1 ETH = 8123.45RON
1 LTC = 373.88RON
1 XRP = 9.26RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel