Concluziile studiului, care a fost publicat în Anesthesia and Analgesia, sunt foarte încurajatoare datorită faptului că utilizarea aspirinei a fost asociată cu o scădere cu 47% a riscului de a muri în spital din cauza COVID-19.
Astfel, studiul arată că persoanele care iau aspirină sunt mai puțin susceptibile de a fi plasate în secția de terapie intensivă (ATI) sau să fie necesar să fie conectate la un ventilator mecanic iar șansele de supraviețuire au fost mult mai mari decât în cazul celor care nu iau aspirină.
"Aceasta este o constatare extrem de importantă care trebuie confirmată printr-un studiu clinic randomizat", a declarat liderul studiului, profesor asistent Jonathan Chow. In cazul in care constatarea noastră este confirmata, aceasta ar face aspirina primul medicament disponibil pe scara larga, fără prescripție medicală datorită căruia putem reduce mortalitatea la pacienții cu COVID-19”.
Din studiu au făcut parte 412 pacienți cu vârsta medie de 55 de ani care au fost spitalizați în ultimele luni din cauza complicațiilor infecției cu SARS-CoV-2. Aproximativ un sfert dintre pacienți luau zilnic o doză mică de aspirină (de obicei 81 mg) înainte de a fi admiși sau imediat după internare pentru a-și gestiona boala cardiovasculară, notează European Pharmaceutical Review.
ASPIRINA zilelor noastre. Descoperire ȘOCANTĂ! Studiu științific
Cercetătorii au descoperit că utilizarea aspirinei a fost asociată cu o reducere de 44% a riscului de a fi pus la un ventilator mecanic, o scădere cu 43% a riscului de admitere în ATI și - cel mai important - o scădere cu 47% a riscului de a muri în spital comparativ cu cei care nu luau aspirină. Pacienții din grupul cu aspirină nu au înregistrat o creștere semnificativă a evenimentelor adverse, cum ar fi sângerări majore în timpul internării.
Cercetătorii au controlat mai mulți factori care ar fi putut juca un rol în prognosticul pacientului, inclusiv vârsta, sexul, indicele de masă corporală, rasa, hipertensiunea și diabetul. De asemenea, aceștia au reprezentat boli de inimă, boli de rinichi, boli de ficat și utilizarea beta-blocantelor pentru controlul tensiunii arteriale.
„Credem că efectele de diluare a sângelui datorat aspirinei oferă beneficii pentru pacienții cu COVID-19 prin prevenirea formării de microtromboze ”, a declarat co-autorul studiului, profesor asociat Michael Mazzeffi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.