Mutația E484K „poate prezenta riscuri pentru controlul infecțiilor pe termen mediu și lung”, dar, în acest stadiu, nu face ca vaccinul să fie ineficient. În plus, această mutație diferă de noua tulpină de virus din Marea Britanie, despre care se crede că este mai transmisibilă decât cea originală.
Potrivit NIID, mutații E484K au fost identificate în 91 de cazuri în regiunea Kanto, din estul Japoniei, și în două cazuri în timpul verificării regimului de de carantină din aeroporturi.
Se crede că aceste tulpini ale virusului au fost aduse în Japonia din străinătate. Cercetătorii de la Universitatea Keio nu exclud însă și posibilitatea ca mutația E484K să fi apărut în Japonia.
Citește și NASUL INTELIGENT. Cercetătorii israelieni au inventat ceva APARTE
Deocamdată, nu există un consens privind capacitatea vaccinurilor de a-și păstra eficacitatea chiar și atunci când proteina S a virusului suferă modificări. Sunt studii, potrivit cărora eficacitatea anticorpilor neutralizanți obținuți după infecția cu coronavirus sau după vaccinare scade în raport cu mutația E484K.
Cu toate acestea, Pfizer și Moderna, care au dezvoltat vaccinuri ARN messenger (ARNm), susțin că efectul mutațiilor este mic. Mai exact, Tetsuo Nakayama, profesor de virologie clinică la Universitatea Kitasato, a comentat: „... există un răspuns imun numit imunitate celulară, atunci când celulele infectate sunt atacate direct fără implicarea anticorpilor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.