În acelaşi timp, un semn pozitiv privind cererea de combustibil l-a reprezentat atenuarea restricţiilor COVID-19 în multe oraşe din China.
La bursa de la Londra, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 0,8%, până la 86,29 dolari per baril, în timp ce la bursa de la New York cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate a crescut cu 0,9%, până la 80,68 dolari pe baril.
La reuniunea de duminică, grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) a convenit să respecte planul convenit luna trecută, de a reduce producţia cu două milioane de barili pe zi, din noiembrie până în 2023.
Analiştii susţin că decizia OPEC+ era aşteptată, deoarece marii producători aşteaptă să vadă impactul deciziilor privind petrolul din Rusia. Luni intră în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. În urma acestui embargo, începând de luni Rusia nu va mai livra statelor UE decât petrol prin conducte. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
"Deşi OPEC a decis să menţină ţintele de producţie, mă aştept ca ei să continue să echilibreze piaţa. Implementarea sancţiunilor UE şi plafonarea preţului vor duce la o înăsprire a pieţei petrolului, deşi ne aşteptăm ca piaţa să fie deja poziţionată pentru aceste perspective", a apreciat Baden Moore, de la National Australia Bank.
Rabla pentru Electrocasnice, ediţia a doua. Luni, 5 decembrie, încep înscrierile
Persoanele fizice se pot înscrie de luni în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice, ediţia a doua.
Persoanele fizice se pot înscrie, începând de luni, ora 10:00, în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice, ediţia a doua, în vederea selectării voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele.
Selecţia voucherelor va avea loc în perioada 5.12.2022, ora 10:00 - 9.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului, acesta fiind de 25 milioane de lei, conform informaţiilor transmise de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
În această etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, astfel: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasa energetică C; 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.
După publicarea listei persoanelor fizice aprobată pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit, precizează AFM.
Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică. Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalităţile de achiziţionare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.