În schimb, pe piaţa din SUA cotaţiile la porumb şi soia boabe au scăzut în contextul în care ieftinirea petrolului a atras atenţia asupra scăderii cererii de biocombustibili în perioada pandemiei de coronavirus.
Covid-19. Hotelierii din Grecia, amenințați de altă năpastă
Luni seara, la bursa Euronext de la Paris, cotaţiile futures la grâu cu livrare în luna mai erau în creştere cu 2,6% până la 203,75 euro, fiind pentru prima dată după luna august 2018 când au depăşit pragul de 200 de euro.
Firma de consultanţă IKAR a anunţat că şi-a revizuit în mod semnificativ, în jos, estimările privind recolta de grâu a Rusiei din acest an, fapt care a alimentat îngrijorările cu privire la condiţiile secetoase din cea mai mare parte a Europei şi regiunea Mării Negre. Mai multe zone de pe continent au beneficiat de ploi începând de vineri, însă traderii aşteaptă să vadă dacă mai multe precipitaţii vor cădea în momentul în care culturile de grâu ajung în faza crucială de creştere din timpul primăverii.
"Lipsa de precipitaţii în nordul Europei este un motiv de îngrijorare pentru că afectează randamentul culturilor de grâu de iarnă dar şi faza de încolţire a culturilor de primăvară", susţin analiştii de la firma de consultanţă.
Îngrijorările cu privire la oferta de grâu pe termen scurt au fost agravate şi de riscul ca Rusia, cel mai mare exportator mondial, să oprească livrările în decurs de o lună precum şi de discuţiile privind exporturile limitate de grâu ale Franţei. Viceministrul rus al Agriculturii, Oksana Lut, a declarat vineri că Rusia va suspenda exporturile până la 1 iulie, după ce se va epuiza cota la export aprobată pentru trimestrul al doilea, lucru care ar urma să se întâmple undeva la mijlocul lunii mai.
De asemenea, Ucraina, un alt mare furnizor de grâu, este pregătită să interzică exporturile de grâu dacă vânzările vor depăşi limitele convenite cu traderii, a declarat săptămâna trecută adjunctul ministrului Agriculturii. Aceasta în condiţiile în care, în săptămâna 11-17 aprilie, exporturile de grâu ale Ucrainei au crescut cu aproape 50%.
În România, săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban a declarat că trebuie realizate 'urgent' achiziţiile de grâu şi porumb pentru rezerva de stat, arătând că după ce vor fi asigurate cantităţile necesare, exporturile ar urma să fie reluate. "Sigur, se vor relua exporturile, dar întâi să ne asigurăm că avem în rezervele de stat cantităţile necesare. Iar aici va trebui să ne mişcăm foarte repede", a spus miercuri Orban în debutul şedinţei de guvern.
Pe 10 aprilie, Ludovic Orban declara că suspendarea, pe perioada stării de urgenţă, a exportului de cereale şi a altor produse agricole nu se aplică şi spre ţările din Uniunea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.