”În acest moment, înţeleg că metodologia de calcul pentru familiile care au mai mulţi membri nu este suficient de fundamentată pentru a putea să facă parte dintr-o formulă de calcul obiectivă. Şi atunci e nevoie să facem calcule suplimentare", a afirmat Violeta Alexandru. Ministrul a indicat că, deocamdată, nu există suficient timp pentru corectarea formulei de calcul, astfel încât coşul minim de consum pentru un trai decent să fie introdus în formula de calcul a salariului minim pentru anul viitor.
"Mă îndoiesc că vom putea să le facem acum, în orizontul de timp pe care îl avem, dar toţi cei cu care m-am consultat, chiar dacă poate nu au fost de acord pe tot, au agreat că ne trebuie o analiză mai amplă pe care s-o angajăm de la începutul anului următor, în care să prindem şi experienţa altor ţări şi în care să lucrăm cu toţii. Toţi au fost de acord că ne trebuie o asemenea analiză şi că Guvernul şi-a arătat disponibilitatea să se angajeze într-un asemenea efort de evaluare şi de consultări publice pe acest subiect în perioada mandatului următor", a menţionat ea.
Citește și Violeta Alexandru pune cifrele pe masă: Atât s-a plătit
În articolul 3 din Legea 174 adoptată pe 14 august 2020 de Parlament şi publicată ulterior în Monitorul Oficial se menţionează: "Coşul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a politicii salariale."
Şeful de la Muncă a precizat că îşi doreşte ca anul viitor, cu sprijinul unui mandat de parlamentar mai stabil, să demareze analize mai ample privind formula de stabilire a salariului minim.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.