Costul forței de muncă a scăzut la 3,7%, în timp ce în UE a crescut cu 0,6% iar în țările din zona zero au scăzut cu 0,1% ,potrivit datelor publicate miercuri de biroul comunitar de statistici Eurostat.
În trimestrul precedent, primul din 2021, costurile forței de muncă au crescut cu 1,3% în țările care au monedă unică și cu 1,6% în UE.
Scăderea din Spania se datorează scăderii salariilor și a salariilor de 2,7%, dar mai ales prăbușirii costurilor non-salariale, de până la 7,8%.
Câte persoane mai muncesc în România. Rata de ocupare a populației a crescut în trimestrul 2
În zona euro, costurile salariilor pe oră lucrată au scăzut cu 0,4%, în timp ce componenta non-salarială a crescut cu 0,8% în al doilea trimestru al anului 2021, comparativ cu același trimestru al anului precedent.
În funcție de activitate, costurile forței de muncă orare în zona euro au crescut cu 1,7% în sectorul economic non-comercial și au scăzut cu 0,8% în sectorul afacerilor: -1,6% în industrie, -0,9% în construcții și -0,5% în servicii.
În clubul european, costurile orare cu forța de muncă au crescut cu 2,1% în economia non-comercială și au scăzut ușor, cu 0,1%, în economia afacerilor: -0,7% în industrie, +0,2% în construcții și + 0,2% în servicii.
Cele mai mari creșteri au avut loc în Cipru (14,3%), Polonia (7,9%), Bulgaria și România (ambele, 6,7%), în timp ce cele mai mari scăderi au avut loc în Italia (-4%), Spania (-3,7%) și Portugalia (-3,3%), potrivit EFE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.