”Există un grad ridicat de incertitudine care învăluie toate previziunile noastre”, a recunoscut, în același timp, oficialul FMI, în condițiile în care pandemia este departe de a-și fi spus ultimul cuvânt, cu focare ce apar cu o agresivitate îngrijorătoare acolo unde se credea că situația epidemiologică se află sub control, cum s-a întâmplat în Germania, spre exemplu, unde autoritățile au impus carantină locală.
Pentru moment, nici o țară nu va scăpa de pesimismul general, începând cu China, de unde a plecat, în 2019, noul virus. Creșterea gigantului asiatic nu va fi decât de 1% anul acesta, departe de cele 6,1% realizate anul trecut și care constituie un minim istoric. Produsul Intern Brut al Statelor Unite, prima economie a lumii, se va prăbuși cu 8%, față de scăderea de 5,9% estimată în luna aprilie. Iar cifrele sunt și mai dramatice pentru alte țări, precum Marea Britanie (-10,2%), Japonia (-4,7%) sau Africa de Sud (-5,8%).
Citește și AVERTISMENT FMI! Estimările din luna iunie
În ceea ce privește relansarea, potrivit previziunilor FMI, ritmul de redresare a economiei lumii s-ar putea dovedi ceva mai accelerată decât s-a anticipat inițial, cu o creștere de 5,4% în 2021. Oricum, tot mai puțin decât pronosticul din ianuarie, când se miza pe 6,5%. Concluzia este că binele aparent va fi destul de grav în realitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.