Potrivit ministrului, medicamentul ar putea fi disponibil în ambulatoriu doar cu condiția unui control prealabil, pentru a se stabili dacă pacientul nu are alte afecțiuni care să-l împiedice să urmeze un tratament cu acest medicament.
„Am avut convorbiri cu producătorii MSD și Pfizer în ceea ce privește medicamentele inovative care se dau în ambulatoriu. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem în vânzare decât medicamente care sunt recomandate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății.
Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir. Este un medicament antiviral care poate să scurteze cu doua-trei zile durata bolii, dar care nu influențează în niciun fel formele complicate și decesul. Încercăm să găsim o soluție, însă persoanele pot să ia Favipiravir în ambulatoriu numai după ce sunt evaluate, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care afectează inclusiv sarcina, și, ulterior, prin prescripție medicală.
Citește și Alexandru Rafila este categoric: Vaccinarea nu va fi obligatorie în România
Citește și Rafila spune ce ar trebuie să aibă în casă fiecare român pentru valul cinci
Celălalt medicament care este foarte mult mediatizat, Arbidol, este un medicament pentru care nu există niciun studiu la nivel global. Comisia de boli infecțioase a Ministerului Sănătății nu a putu să recomande.”, a declarat Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.