A acceptat să pună la dispoziția agenției France Presse însemnările sale, dar a refuzat să-i fie dezvăluit numele. ”Nu asta contează”, a spus tânărul anestezist. Probabil, a continuat el, ”în poveștile mele se vor regăsi mulți dintre colegii mei de breaslă”.
”Acalmia pare să se confirme. De două zile nu mai sunt multe apeluri, nu mai alergăm ca bezmeticii căutând paturi goale, deși știm că nu există. Senziația este că se poate respira și mai ușor. Să fie, în sfârșit vârful epidemic? Sau nu l-am atins încă? Îți este și frică să speri: poate e doar o acalmie înaintea altei furtuni”, scrie rezidentul în jurnalul său.
”Să fie efectul strategiei de izolare care dă rezultate? Este posibil. Oricum, nu trebuie să ne relaxăm încă, nici noi, cei din spitale, nici cei de acasă. E greu pentru toți. Când vorbim cu familia, nu oferim prea multe informații. Seara, nu mă încântă ideea de a povesti celor dragi ziua mea de muncă. Sunt momente în care aș vrea să nu am memorie, să uit imediat durerile, chinurile pacienților pe care îi îngrijesc. E atât de dificil să scapi de toate astea. La sfârșit de program, mulți dintre noi se ascund prin colțuri și plâng. De disperare, de revoltă, de tristețe, de oboseală.
Citește și Putem fi supereroi! S-a vindecat de covid-19. Acum își oferă ajutorul
Pentru că sunt probleme. Uneori ne lipsesc unele medicamete. În special cele indispensabile pentru a permite pacienților să fie ventilați sau oxigenați corect. Fără aceste medicamente, ventilatoarele, despre care se discută atât de mult în ultimul timp, nu servesc la nimic.
Pe de altă parte, afirmațiile unor profesori de medicină ne fac mult rău. În goană după publicitate sau notorietate sau pur și simplu de dragul polemizării, vorbele unora și altora determină familiile celor în suferință să ne implore să introducem anumite tratamente, a căror eficiență nici nu a fost demonstrată. Și când li se spune că nu se poate, se înfurie, amenință, sar la bătaie, se revoltă.
În acest timp, coronavirusul își vede de treabă. Nu înțelegem pe deplin această maladie, sunt încă multe puncte negre pe harta bolii. La reanimare, tratamentele noastre sunt aproximative și inspirate din ceea ce stăpânim bine, precum problemele respiratorii cauzate de gripă. Analogia este, probabil, prea simplă, dar nu avem altă opțiune. Și mergem mai departe, așteptând cu sufletul la gură ca oamenii de știință să-și facă treaba, așa cum ne-o facem noi, și să găsească mai repede un vaccin. Sau orice altceva ar putea stopa epidemia, redându-ne viața înapoi”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.