Un scenariu, probabil cel mai negru, este acela în care lucrurile se vor deteriora atât de mult (ca să nu spunem că va fi criză) încât vor exista companii, și nu puține, care vor fi nevoite să tragă obloanele. Acest lucru va însemna că atât firmele respective cât și oamenii pe care îi vor concedia nu-și vor mai putea plăti ratele la bănci.
Cu această variantă în minte am cerut părerea avocatului Gheorghe Piperea în legătură cu ce vor putea face atât firmele cât și persoanele fizice într-un astfel de scenariu.
Gheorghe Piperea, specialist și avocat în drept comercial, este foarte pesimist în privința dorinței băncilor de a-i păsui pe cei care vor fi în dificultate și nu-și vor putea plăti ratele din cauza epidemiei cu Covid-19.
Piperea a explicat că persoanele juridice au în contracte de credit clauze contractuale prin care acesta se pot suspenda pentru o perioadă de timp.
Însă, astfel astfel de clauze nu există și la contractele de credit pentru persoanele fizice. Piperea a precizat că se așteaptă ca băncile să-i execute silit pe cei care nu vor putea să își plătească ratele și oamenii vor fi scoși în stradă: ”Și cu izolarea la domiciliu ce se va întâmpla în cazul în care situația se va înrăutăți?”, a întrebat retoric avocatul și a adăugat că: ”În acest caz băncile pot fi acuzate de imoralitate”.
Banca Regală a Scoției (RBS) oferă sprijin clienților afectați de coronavirus
Gheorghe Piperea a punctat că: ”Un contract cu o bancă este doar un contract, nu este literă de biblie! Oamenii în România consideră că un contract cu o bancă înseamnă că ești legat de mâini și de picioare pe veci.”
”În România nu există cultura bancară ca cea din Italia sau Marea Britanie unde băncile vin în întâmpinarea clienților și acordă termene de grație în situații de criză, speciale, precum cea de acum”, a mai spus Piperea după care a adăugat că: ”Nici de la Guvern nu ne putem aștepta la un sprijin în acest sens deoarece interesele lui Florin Cîțu sunt tot în domeniul bancar iar acesta va opta pentru salvarea băncilor și acordarea de ajutor de stat acestora și nu oamenilor.”
”Mă aștept ca băncile să înceapă executările, nu acum, ci începând din toamnă, sau ca acestea să vândă creanțele firmelor care se ocupă de recuperarea datoriilor”, a mai adăugat avocatul.
Gheorghe Piperea a mai declarat că nu se așteaptă deloc la înțelegere din partea băncilor din România: ”Cu băncile din România nu se poate comunica, nu există comunicare”, după care a spus că:”Soluțiile pentru cei care nu vor putea să-și mai plătească ratele sunt în instanță”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.