Noul studiu pornește de la lucrarea de disertație a medicului chinez Li Xu, cel care a tratat, în urmă cu opt ani, un grup de mineri din provincia Yunnan, care timp de două săptămâni curățaseră de fecalele liliecilor o mină situată la câteva mii de kilometri de Wuhan, orașul de unde, în ianuarie 2020 a pornit pandemia de covid-19.
În lucrarea sa, doctorul din China a descris pe larg starea pacienților săi, internați cu febră, tuse, dureri în piept, stare acută de oboseală, evoluția lor, simptomatologia. Diagnosticați cu pneumonie severă, unii dintre bolnavi au fost ventilați mecanic, iar trei au decedat. ”Datele prezentate în lucrare ne-au determinat să revizuim tot cea ce credeam și știam noi despre proveniența covid-19”, au subliniat specialiștii americani în articolul lor.
Jonathan Latham și Allison Wilson notează, de asemenea, că analizeze minerilor au fost trimise la laboratorul din Wuhan, unde s-a stabilit că pacienții s-au infectat cu un coronavirus asemănător pneumoniei atipice. Prin urmare, afirmă specialiștii americani, există motive să credem că, în momentul în care a reapărut la sfârșitul anului trecut, noul virus era deja adaptat la organismul uman.
Citește și Covid-19. Testele care dau peste cap tot ce se știa
Intervievat de New York Post, Latham a declarat că ”este mai mult ca sigur” că noul coronavirus ”a scăpat într-un fel sau altul din laboratorul din Wuhan”. Ambii cercetători americani sunt de părere că virusul ”care i-a îmbolnăvit mineri în urmă cu opt ani s-a transformat în SARS-CoV-2, un coronavirus neobișnuit de patogen, extrem de bine adaptat la om”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.