Ei au reușit să îmbunătățească alfa-cetoamidele capabile să distrugă activitatea principalei protease a virusului covidd-19 - acea proteină care descompune lanțurile de aminoacizi lungi în unele mai scurte și din care se formează proteinele virale.
Dacă principala proteasă este blocată, virusul nu mai poate produse proteine noi, pierzând capacitatea de a se reproduce. Mai rămâne ca oamenii de știință să reușească să imprime acestor alfa-cetoamide salvatoare astfel de proprietăți încât să rămâne viabile în celulele umane.
Experții au modificat structura substanței, mutând părți importante ale moleculei într-o poziție inaccesibile pentru proteasele celulare și amplificând solubilitatea cetoamidelor. Apoi, molecula a fost modificată astfel încât a fost atins nivelul maxim al inhibării specifice coronavirusului SARS, cu cea mai lungă durată de viață a substanței în celulă.
Citește și Vaccin împotriva covid-2019. Peste 100 de voluntari îl testează
Primele experimente pe șoareci au demonstrat că noul preparat ajunge în plămâni, unde rămâne 2,7 ore. Esențial este însă că nu antrenează efecte secundare. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.