Studiul care a fost pus la punct de cercetători americani spune că durata de incubație este în medie de 5,1 zile, ajustând astfel aprecierile anterioare conform cărora această perioadă era una foarte vagă, de la o zi până la 14 zile.
Reamintim că acesta este timpul dintre contaminare și apariția primelor simptome și, prin urmare, perioada în care o persoană infectată îi poate contamina pe cei din jurul său fără să știe acest lucru.
Prin comparație, această durată este similară cu cea a SARS 2003 dar mai mare decât cea a gripei, care este în medie între 24 și 48 de ore.
Coronavirus. Ungaria va declara situație de urgență
Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii americani au analizat 181 de cazuri raportate în diferite țări (în afara provinciei Hubei) între 4 ianuarie și 24 februarie. Aceste persoane au călătorit provicnia chineză sau sau au fost în contact cu persoane care au vizitat picentrul epidemiei.
Cercetătorii au observat apoi că 95% din cazuri ar fi dezvoltat simptome între 4,5 și 5,8 zile și 97,5% din cazuri în 11,5 zile de la contaminare. Dacă această perioadă de incubație se dovedește a fi puțin mai scurtă decât cea estimată anterior, există încă foarte puține persoane care manifestă simptome încă din primele două zile (mai puțin de 2,5% din cazuri, conform studiu).
Aceste date merg într-o direcție destul de încurajatoare: cele 14 zile de carantină sunt suficiente pentru a detecta și izola pacienții. Cu toate acestea, cercetătorii estimează că din fiecare 10.000 de persoane infectate, 101 ar dezvolta simptome după 14 zile. Prin urmare, acești indivizi ar putea ieși din două săptămâni de carantină fără a fi considerați bolnavi dar încă purtând virusul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.