Rezultatele preliminare ale cercetării au fost publicate pe site-ul bibliotecii științifice electronice medRxiv. ”Acumulările naturale de ape pot servi drept rezervoare și căi de răspândire a SARS-CoV-2. În multe țări, ele reprezintă un real pericol pentru sănătate și, de aceea, dacă de curând s-au produs scurgeri din sistemele de canalizare, contactul oamenilor și al animalelor cu apa din aceste râuri și lacuri trebuie redus la minimum”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.
Sub conducerea docentului Universității din Exeter, Jamie Shutler, au fost efectuate o serie de experimente proprii și, de asemenea, au fost analizate rezultatele altor experiențe. Astfel, s-a constatat că virusul poate sta în apă o perioadă lungă, chiar și pănă la 25 de zile, dacă temperatura este destul de scăzută.
De asemenea, oamenii de știință au stabilit că periculoase, din acest punct de vedere, sunt țările cu o mare densitate de locuitori, unde consumul de apă pe cap de locuitor este relativ ridicat și unde apa din râuri și lacuri are o temperatură coborâtă. Categorie în care au fost incluse Spania, Marea Britanie și Maroc: în decurs de 24 de ore după scurgeri de apă uzată în apa râurilor și lacurilor se pot cumula aproape 500 de particule virale la fiecare 100 de mililitri.
Citește și Coronavirus. Simptom ATIPIC descoperit în Canada
La polul opus se află țările nordice cu densitate de populație mai scăzută și o serie de state tropicale, bogate în resurse de apă. Este vorba, printre altele, de Canada, Rusia, Indonezia, Venezuela, Australia și Noua Zeelandă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.