Începând din această săptămână, o companie israeliană de tip start-up care lucrează cu spitale şi instituţii academice va lua amprenta vocală de la pacienţii confirmaţi cu coronavirus printr-o aplicaţie mobilă în cadrul unui proiect de cercetare condus de minister. "Aceste probe vocale vor fi analizate folosind un algoritm bazat pe AI (Inteligenţă Artificială) pentru a identifica 'amprenta' vocală unică", a declarat ministerul într-un comunicat.
Coronavirusul afectează sistemul respirator şi semnele de suferinţă pot fi reflectate în tiparele vocii unei persoane şi în respiraţie, notează Reuters. Tal Wenderow, preşedinte şi director executiv al Vocalis Health, compania ce a dezvoltat aplicaţia mobilă, a declarat că algoritmul ar putea fi utilizat pentru diagnostic şi monitorizare de la distanţă.
În această etapă, aplicaţia ar putea fi utilizată doar de personalul medical împreună cu pacienţii participanţi la studiu, dar website-ul companiei permite oricui să ia parte şi să trimită o probă vocală pentru cercetători.
Citește și Covid-19. Nu, acest medicament ”minune” nu va ajunge pe piață
Cercetătorii speră că sistemele de asistenţă medicală vor fi capabile să utilizeze datele pentru a prioritiza testările şi spitalizările, permiţând pacienţilor cu simptome uşoare să rămână acasă. Potrivit ministerului, sistemul de monitorizare "poate fi efectuat de la distanţă, pentru a preveni răspândirea bolii şi supraîncărcarea sistemului naţional de sănătate".
Rezultatele iniţiale ale studiului sunt aşteptate în şase săptămâni. Israelul a raportat peste 1.600 de cazuri de coronavirus şi trei decese.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.