Într-un interviu acordat postului de radio din Barcelona RAC-1, Maria Neira a cerut totuşi "multă prudenţă" şi "bun simţ" în această fază "foarte critică" de eliminare a restricţiilor. Responsabila OMS a cerut populaţiei să nu dea dovadă "nici de paranoia, nici de excesivă relaxare" şi să "înveţe să convieţuiască cu bolile infecţioase".
"Există multe modele care avansează numeroase probabilităţi: de la o reizbucnire punctuală şi până la un al doilea val important, dar această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată. Suntem mult mai bine pregătiţi în toate domeniile", a spus ea.
Potrivit lui Neira, "a fost diminuată atât de mult rata de transmitere, încât virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului însă datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni".
Citește și Covid-19. De ce al doilea val de îmbolnăviri va fi și mai grav
Totuşi, a precizat ea, "nu putem face multe previziuni deoarece următoarele săptămâni vor fi o fază critică". "După relaxare trebuie să vedem cum se comportă virusul. Să sperăm că nu vor mai exista focare, dar va fi o luptă de zi cu zi. Peste două sau trei săptămâni vom vedea ce se întâmplă şi dacă este nevoie de o corecţie chirurgicală", a spus responsabila OMS cu privire la ridicarea restricţiilor din prima fază în care a intrat şi Spania.
Spania, asemenea altor ţări vecine, a început ridicarea treptată a restricţiilor de deplasare, după măsurile de izolare impuse pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.