Coreea de Nord a lansat, duminică, o presupusă rachetă cu rază intermediară de acțiune pentru prima dată din 2017, potrivit evaluărilor inițiale din Japonia și Coreea de Sud. Racheta a atins o altitudine de până la 2.000 de kilometri și a avut o distanță de zbor de aproximativ 800 de kilometri, au declarat cei doi vecini.
Racheta a zburat spre est timp de aproximativ 30 de minute și a aterizat în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, adăugând că oficialii "efectuează în prezent analize suplimentare". Coreea de Nord a lansat deja mai multe rachete balistice în această lună decât a făcut-o în tot anul 2021.
Testul de duminică îi reamintește administrației Biden că arsenalul nuclear al lui Kim rămâne printre cele mai mari provocări de politică externă ale SUA, în ciuda deciziei fostului președinte Donald Trump de a organiza summituri față în față cu liderul nord-coreean. Deși Kim și-a luat un angajament vag în 2018 de a "lucra pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene", el a continuat să avanseze în programul arsenalului nuclear.
Analiștii spun că momentul ales de Kim Jong-Un pentru a intensifica efectuarea acestor teste nu este ales întâmplător, acesta profitând de situația tulbure provocată de pandemie, tensiunile legate de Ucraina și Rusia cât și cele dintre SUA și China, campania electorală din Coreea de Sud.
Tokyo denunță testarea unei noi rachete de către Coreea de Nord
Traiectoria de zbor a rachetei lansată duminică ar fi în concordanță cu o rachetă cu rază lungă de acțiune, pe care Phenianul nu a mai lansat-o din 2017, când Kim a impus un moratoriu asupra unor astfel de teste pentru a facilita discuțiile cu Trump. De obicei, Coreea de Nord nu comentează testele sale cu rachete decât la aproximativ o zi după ce a avut loc, când adesea publică imagini ale lansării pe care experții în armament le folosesc pentru a determina ce anume a fost lansat.
Hwasong-12 a fost testată ultima dată în 2017 și ar putea fi folosită pentru a lovi bazele militare americane din Guam.
Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că se consultă cu Coreea de Sud și Japonia cu privire la acest test. "Statele Unite condamnă aceste acțiuni și solicită RPDC să se abțină de la alte acte destabilizatoare", a afirmat într-o declarație, referindu-se la Coreea de Nord după numele său oficial.
În această lună, regimul lui Kim a declanșat o serie record de teste cu rachete menite să lovească Coreea de Sud și Japonia, care găzduiesc cea mai mare parte a trupelor americane din regiune. Acestea includ sisteme hipersonice concepute pentru a folosi viteze mari și manevrabilitate pentru a evita interceptorii operați de SUA.
Înainte de lansarea de duminică, liderul de la Phenian a amenințat că va pune capăt pauzei sale privind testele de arme nucleare și rachete cu rază lungă de acțiune concepute pentru a lansa focoase nucleare pe continentul american. De asemenea, Coreea de Nord a reluat anul trecut operațiunile de producție de plutoniu la principalul său sit nuclear Yongbyon, în timp ce imaginile din satelit au arătat că a extins o uzină care îmbogățește uraniu pentru arme.
Kim se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade din deceniul său la putere. Decizia sa de a închide granițele în urmă cu aproximativ doi ani din cauza coronavirusului a frânat puținul comerț pe care îl avea, în timp ce inundațiile au distrus terenurile de cultură pentru țara care se confruntă cu o penurie persistentă de alimente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.