Phenianul a cerut, de asemenea, reducerea sancţiunilor la importurile de bunuri de lux, inclusiv lichioruri fine şi costume, au declarat parlamentarii sud-coreeni după o sesiune de briefing din partea şefului Serviciului Naţional de Informaţii (NIS), Park Jie-won.
Briefing-ul a avut loc la o săptămână după ce cele două Corei au reluat comunicarea prin liniile de asistenţă telefonică pe care Coreea de Nord le-a suspendat în urmă cu un an, primul indiciu, după luni de zile, că regimul de la Phenian ar putea fi mai receptiv la eforturile de implicare.
"Ca o condiţie prealabilă pentru redeschiderea discuţiilor, Coreea de Nord susţine că SUA ar trebui să permită exportul de minerale şi importurile de petrol rafinat şi produse de primă necesitate", a declarat reporterilor parlamentarul Ha Tae-keung.
Câte persoane complet vaccinate au murit după ce s-au reinfectat cu COVID
"Am întrebat ce necesităţi îşi doresc cel mai mult şi ni s-a spus că printre acestea se numără băuturi de înaltă clasă şi costume, nu doar pentru consumul propriu al lui Kim Jong Un, ci pentru a le distribui elitei din Phenian", a spus el, referindu-se la liderul nord-coreean.
Presa de stat din Coreea de Nord nu a menţionat marţi nicio nouă solicitare de ridicare a sancţiunilor pentru a relua negocierile.
Washingtonul nu a dat niciun semn privind disponibilitatea de a relaxa sancţiunile înaintea oricăror negocieri.
În această săptămână secretarul de stat american Antony Blinken are planificat să se întâlnească online virtual cu omologi din Asia de Sud-Est pentru a pune în aplicare pe deplin sancţiunile impuse Coreei de Nord, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Price a reiterat marţi că SUA sunt dispuse să se întâlnească cu Coreea de Nord "oricând, oriunde, fără condiţii prealabile", dar nu a existat niciun răspuns din partea Phenianului.
Un alt purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a adăugat: "Între timp, în absenţa oricărui tip de angajament, sancţiunile ONU rămân în vigoare şi vom continua să le impunem împreună cu comunitatea internaţională".
ONU a impus o gamă largă de sancţiuni Coreei de Nord pentru programele sale de dezvoltare a armelor nucleare şi a rachetelor balistice.
SUA şi alte state au impus, la rândul lor, propriile sancţiuni.
Coreea de Nord nu a testat o armă nucleară sau o rachetă balistică intercontinentală din 2017, iar o întâlnire istorică între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi fostul preşedinte american Donald Trump în 2018 a create speranţe în privinţa unor progrese diplomatice. Trump a avut două întâlniri ulterioare cu Kim, dar nu a obţinut niciun progres în ceea ce priveşte obţinerea unui angajament din partea Coreei de Nord de a renunţa la programele sale nucleare şi balistice în schimbul relaxări sancţiunilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.