"Atacurile cibernetice, în special asupra activelor de criptomonede, rămân o sursă importantă de venituri pentru guvernul Coreei de Nord", notează acest document anual care a fost înmânat recent celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.
"Volumul importurilor ilicite de petrol rafinat a crescut considerabil" în ultimul an, "dar la un nivel inferior celui din anii precedenţi", mai arată raportul realizat de experţii ONU însărcinaţi cu controlul embargoului asupra armelor şi sancţiunilor economice internaţionale impuse Coreei de Nord.
În ceea ce priveşte armamentul nord-coreean pe care comunitatea internaţională încearcă să îl limiteze, Phenianul "a continuat să menţină şi să dezvolte programele sale nucleare şi de rachete balistice, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate", subliniază experţii.
Boris Johnson, despre Regina Elisabeta: Va fi o zi cu emoții amestecate pentru Majestatea Sa
"Deşi nu au fost raportate teste nucleare sau lansări de rachete intercontinentale, Coreea de Nord a continuat să-şi dezvolte capacitatea de producere a materialului nuclear fisionabil", adaugă ei.
În ultimul an, Phenianul "a demonstrat capacităţi sporite de desfăşurare rapidă, o mobilitate ridicată (inclusiv pe mare) şi o rezilienţă îmbunătăţită a forţelor sale dotate cu rachete", se mai arată în raport.
"Întreţinerea şi dezvoltarea infrastructurii nucleare şi de rachete balistice a Coreei de Nord au continuat", iar ţara "a continuat să caute echipamente, tehnologie şi know-how pentru aceste programe în străinătate, în special prin mijloace informatice şi cercetare ştiinţifică comună", potrivit raportului.
Experţii declară că au observat şi o oprire a importurilor de către liderii nord-coreeni de bunuri de lux, în special de maşini de ultimă generaţie, aşa cum a fost denunţat în anii precedenţi.
Coreea de Nord este supusă unor sancţiuni internaţionale din 2006 care au fost înăsprite semnificativ de trei ori în 2017 în timpul mandatului preşedintelui american Donald Trump.
Măsurile luate în acel an în unanimitate de Consiliul de Securitate pentru a obliga Phenianul să-şi întrerupă programele de arme nucleare şi balistice afectează în special importurile de petrol ale Coreei de Nord şi exporturile acesteia de cărbune, fier, textile şi produse de pescuit.
Din 2017, Consiliul de Securitate nu a mai ajuns niciodată la un consens cu privire la dosarul nord-coreean, aşa cum a demonstrat din nou o şedinţă cu uşile închise de vineri a Consiliului de Securitate, solicitată de Washington pentru a condamna ultimele teste nord-coreene de rachete.
Pentru a ieşi din impas, China şi Rusia au propus o relaxare a sancţiunilor în scopuri umanitare, ceea ce occidentalii au refuzat. Moscova şi Beijingul ar urma să-şi pledeze din nou cauza luni cu prilejul unei dezbateri a Consiliului de Securitate privind efectele nefaste ale sancţiunilor, organizată de Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.