Contestatarii celor 12 fresce realizate de Luigi Gregori susțin că vehiculează stereotipuri depășite despre indienii americani și ignoră consecințele colonialismului.
Președintele universității, John Jenkins, într-o scrisoare deschisă a reluat aceste afirmații susținând că începând din anii '90, frescele au fost interpretate "în cel mai bun caz ca opace la consecinţele călătoriei lui Columb pentru populaţiile indigene care trăiau în 'lumea nouă' şi în cel mai rău caz ca degradante pentru acestea".
Citește și: Egalitate de şanse. România se bate cu Kazahstan şi Bosnia Herţegovina
Inițial, universitatea a publicat broșuri care puneau frescele în contextul istoric în care au fost create, anume într-o perioadă când imigranții catolici erau discriminați în Statele Unite. Din acest motiv, frescele vor fi doar acoperite.
"Vrem să păstrăm aceste opere artistice al căror scop iniţial era să celebreze imigranţii catolici marginalizaţi de societate la acel moment, dar într-un mod în care să nu marginalizeze neintenţionat pe alţii", a precizat Jenkins.
Asociaţia studenţilor amerindieni din cadrul universităţii a salutat pe Facebook decizia "înţeleaptă" a conducerii.
Universitatea Notre Dame a fost înfiinţată în 1842 de către misionarul francez Edward Sorin şi are în prezent 12.000 de studenţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.