Studiul trianual făcut de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), la care participă copiii de 15 ani din toată lumea, a stabilit că elevii din cele 4 provicii care au participat la testări, și-au depășit considerabil colegii la științe și matematică, chair dacă veniturile gospodăriilor sunt sub media țărilor din OCDE, relatează Bloomberg.
”Calitatea școlilor de azi din China se va simți în puterea economiei lor!”, a explicat secretarul general al OCDE, Angel Gurria.
Studiul PISA, care a examinat 600.000 de elevi din 79 de țări, pune în lumină dificultatea de a îmbunătăți învățământul, uneori indiferent de resursele care îi sunt alocate.
Rezultatele elevilor români la testele de evaluare PISA din 2018 au înregistrat o scădere faţă de anterioarele evaluări de acest tip. Comparativ cu ciclul anterior de testare, media internaţională a înregistrat o uşoară scădere (citire/lectură - 487, faţă de 493, matematica - 489, faţă de 490, ştiinţe - 489, faţă de 493 în 2015).
Sindicatele din învățământ. Solicitare pentru Guvern
Aceasta tendinţă este înregistrată şi de ţara noastră: citire/lectură - 428 (n.r. punctaj) faţă de 434 în 2015, matematică - 430 faţă de 444, în 2015 şi ştiinţe - 426 (faţă de 435). Scorurile înregistrate în 2018 sunt mai mari în raport cu rezultatele din anii 2006 şi 2009, dar uşor mai mici comparativ cu cele înregistrate în 2015.
Astfel, la citire, elevii cu performanţe sub nivelul 2 pot înţelege texte simple, cu vocabular simplu şi cu informaţii explicite, însă nu pot realiza inferenţe pe baza textului citit, nu pot trage concluzii. Aceşti elevi au dificultăţi de interpretare a semnificaţiei textelor parcurse. La matematică, pot utiliza elemente simple de calcul, dar nivelul lor de achiziţii nu este suficient pentru a putea utiliza gândirea matematică în situaţii variate de viaţă. La ştiinţe, pot recunoaşte şi pot identifica unele explicaţii ale fenomenelor ştiinţifice simple, însă nu pot găsi cauzalităţi sau corelaţii ştiinţifice fără sprijin sau ghidare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.