O altă măsură prevăzută în textul noiii propuneri este că cei care vor contracta credite la bănci ori alte instituții financiare nebancare vor beneficia de dobânzi limitate.
Propunerea vine în sprijinul și protecția consumatorului împotriva cametei şi a altor forme de abuz de putere economică.
Conversia creditelor se va face la cerere și “la cursul de schimb din data încheierii sau a perfectării contractului, plus o variație maximă de 20% față de acest curs”.
Citește și: Românii pot lua acum credite mult mai mari
Creditul de consum va fi considerat un împrumut sau credit cu valoarea de până la 20.000 de euro (echivalentul în lei) și care are o perioadă de rambursare de până la cinci ani, iar microcreditul va reprezenta împrumutul de maximum 3.000 de euro (echivalentul în lei) și cu o perioadă de rambursare de până într-un an.
Inițiativa legislativă propune și limitarea dobânzii anuale efective (DAE) a creditului sau împrumutul, ce reprezintă, de fapt, costul total al unui credit. Astfel că DAE nu va mai putea depăși 18% pe an, iar DAE pentru microcredite va fi de 30% pe an - în cazul scadențelor de peste 90 de zile, 100% pe an – în cazul scadențelor cuprinse între 16 și 90 de zile și de 200% pe an – în cazul scadențelor de până la 15 zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.