DC Business a realizat, printre cititorii săi, un sondaj cu întrebarea: "Intenţionaţi să amânaţi ratele bancare dacă se va permite din nou acest lucru?"
Marea majoritate a respodenţilor au spus că nu au rate bancare (sau, probabil, nu au credite ipotecare - cele care au valori foarte mari) - aproape 47%, iar 21,7 % dintre cititorii noştri au spus că se descurcă cu plata ratelor şi nu e nevoie să solicite amânarea. Cei care spun că vor cere amânarea ratelor sunt în procent de 19,6%.
Iată ce au răspuns cititorii DC Business:
Da - 19,6%
Nu, pentru ca ma descurc cu plata ratelor - 21,7%
Nu, pentru ca ma tem de costurile ascunse - 12,0%
Nu am rate bancare - 46,8%.
Ce a anunţat Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu a precizat că detalii despre această măsură vor fi date luni. "Există această variantă, nu pot să mint. Există această variantă, luni se va detalia. Ea a fost discutată şi cu băncile, deci s-a ajuns la un acord", a precizat Ciolacu, la Digi24.ro, întrebat despre această chestiune. El a menţionat că există o discuţie şi despre continuarea acordării şomajului tehnic care a fost reglementat în timpul stării de alertă instituite din cauza pandemiei de COVID-19.
"Guvernul, împreună cu INS, cum e şi normal, şi luni vom hotărî exact care sunt indicatorii să se continue şi acest program privind şomajul tehnic. Sunt companii afectate de conflictul din Ucraina, trebuie gândită foarte bine abordarea. (...) Nu neapărat că cineva va accesa a doua zi, important este să îl ai funcţional, să ai nişte indicatori, cum poate fi accesat programul, ancorat în realitate. E pentru prima oară când se vine cu prevenire a unor lucruri", a explicat liderul PSD.
Citeşte şi: Adrian Vasilescu (BNR): Cine ia această decizie, să ţină cont de un lucru foarte important!
Adrian Vasilescu a făcut recomandări românilor în această perioadă de criză, în legătură cu amânarea ratelor. "Eu gândesc că în condițiile actuale, având în vedere că, chiar dacă printr-o ordonanță de urgență a Guvernului ar veni o asemenea decizie, ea rămâne în continuare la latitudinea celor care au credite. Pentru că o asemenea decizie nu se poate aplica automat pentru toată lumea. Deci practic ar urma să beneficieze de această decizie doar cei care gândesc că au nevoie de o asemenea amânare, pentru un anumit număr de luni 3-4 cât cred ei că e nevoie în condițiile crizei actuale. Sunt oameni în dificultate și au probleme în a-și achita ratele în acest interval de timp", a explicat Adrian Vasilescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.