Echipele ANPC sunt deja în teren și desfășoară acțiuni de consiliere, prevenire și control în toată țara, pentru a se asigura că produsele alimentare specifice sărbătorilor pascale sunt sigure pentru consum, a anunțat directorul general al instituției, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.
Potrivit acestuia, verificările vizează în special carnea și produsele din carne – inclusiv cea de miel –, ouăle și vopselele pentru ouă, băuturile alcoolice, patiseria de sezon (cozonaci, checuri), precum și produsele din ciocolată și cacao.
Recomandări stricte pentru consumatori
Paul Anghel a lansat și un apel către populație să fie vigilentă la cumpărături, subliniind pericolele produselor vândute din surse nesigure.
„Nu cumpăraţi din portbagajele maşinilor, chiar dacă preţul e mic. Carnea trebuie să aibă un aspect proaspăt, miros plăcut, fără mucus sau culoare modificată”, a avertizat Anghel.
Pentru ouă, recomandarea este de a evita produsele fisureate, murdare sau păstrate la temperatura mediului ambiant. Coaja trebuie să fie întreagă, iar la spargere, albușul să fie dens, iar gălbenușul semiglobulos. În cazul ouălor vândute vrac, trebuie afișate clar toate informațiile esențiale: calitatea, greutatea, metoda de creștere și data valabilității.
În plus, șeful ANPC atrage atenția asupra vopselelor pentru ouă, care trebuie să fie conforme și să nu provină din categoria celor tipografice sau textile, întrucât acestea pot fi toxice.
Patiserie, băuturi și produse ambalate: ce trebuie să verifice consumatorii
În ceea ce privește produsele de patiserie, Paul Anghel recomandă achiziționarea doar din locuri curate și autorizate, unde personalul poartă echipament de protecție, iar produsele neambalate sunt bine protejate și servite cu ustensile. Etichetele trebuie să conțină ingredientele, alergenii și data de valabilitate.
Pentru băuturile alcoolice, se atrage atenția asupra etichetei, care trebuie să includă detalii precum numele producătorului, concentrația alcoolică, volumul, tipul vinului și originea. În cazul băuturilor spirtoase, trebuie respectate normele stricte ale Ministerului Finanțelor în materie de etichetare.
Prevenție înainte de toate
„Scopul nostru este să prevenim incidentele și să protejăm sănătatea consumatorilor. Vom interveni ferm acolo unde vom descoperi abateri de la lege, dar ne dorim ca acțiunile noastre să fie, în primul rând, de informare și îndrumare”, a concluzionat Paul Anghel.
Campania ANPC se va desfășura până la finalul Sărbătorilor de Paște, fiind așteptate verificări în piețe, magazine, supermarketuri și târguri tradiționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.