Ministrul francez nu a exclus ca Franţa să ceară despăgubiri din partea Australiei. "Studiem toate căile", a declarat ea pe postul de radio RFI.
Miercuri, după anunţul creării unui vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică între SUA-Australia-Regatul Unit ce include livrarea de submarine cu propulsie nucleară către Canberra, Florence Parly a declarat că denunţarea contractului cu Franţa este "gravă" şi reprezintă "o veste foarte proastă în ce priveşte respectarea cuvântului dat".
"În materie de geopolitică şi politică internaţională, este grav", a denunţat Parly, asigurând totodată că este "lucidă în legătură cu modul în care îşi tratează SUA aliaţii", a consemnat AFP.
"Este realmente o lovitură pe la spate", a reacţionat la rândul său şeful diplomaţiei franceze Jean Yves Le Drian, potrivit France Info. "Această decizie unilaterală, brutală, imprevizibilă seamănă foarte bine cu ceea ce făcea (fostul preşedinte Donald) Trump", a adăugat Le Drian.
Citește și SUA, Australia și Marea Britanie, alianță strategică împotriva Chinei VIDEO
Decizia Australiei vine în contextul în care aceast țară a creat, împreună cu SUA și Marea Britanie o nouă alianță strategică, AUKUS, decizie ce poate fi privită ca măsură de descurajare a Chinei. În acest context, partea australiană a anunțat că renunță la contractul de 66 miliarde de dolari încheiat cu Franța, preferând un proiect nou, comun cu americanii și britanicii. Printre altele, australienii au declarat că francezii le-au propus ”submarine obișnuite, de o calitate desăvârșită”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.