Ce ar presupune un contract de zero ore? În virtutea unui astfel de document, angajatul ar urma să vină la muncă doar la cererea angajatorului și dacă dorește. Ar urma să fie înștiințat, în scris, cu două zile înainte ca prezența lui la locul de muncă să fie neesară. În ceea ce privește remunerarea, el ar urmă să fie plătit numai pentru orele muncite, proporțional, ca și cum ar fi lucrat cu contract cu normă întreagă.
Comentând această informație, Avocatnet precizează că o asemenea soluție ar veni să rezolve situația celor care muncesc adesea peste program, iar angajatorii nu sunt încântați să plătească orele suplimentare.
În plus, angajatorul nu ar fi obligat să garanteze un număr minim de ore pe săptămână, iar angajatul poate să nu accepte munca în momentul în care i se cere, programul de muncă fiind în întregime flexibil.
Printr-un asemenea contract s-ar urmări, de fapt, rezultatul orelor de muncă, iar nu numărul de ore lucrate; contractele cu zero ore oferă beneficii de bază de securitate socială, inclusib plata concediilor și asigurări de sănătate, au explicat inițiatorii propunerii legislative.
Acest tip de contract ar putea fi utilizat doar în următoarele domenii de activitate: agricultură, vânătoare și servicii anexe, activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor, publicitate sau alte activități recreative și distractive
Contract cu mai mulți angajatori
O altă propunere legislativă, aflată, la rândul ei, în dezbaterea Parlamentului, arată că salariații ar putea fi „împărțiți” de mai mulți angajatori. Altfel spus, nu se va mai vorbi despre dreptul salariatului de a presta pentru mai mulți angajatori în baza unor contracte de muncă, ci despre dreptul angajatorilor de a „împărți” același salariat, în baza unui singur contract și, evident, în aceleași condiții - conceptul de „employee sharing”.
Practic, „contractul individual de muncă cu mai mulți angajatori” reprezintă „contractul cu normă întreagă în baza căruia un salariat prestează muncă pentru și în subordinea mai multor angajatori, pentru desfășurarea aceluiași tip de activitate, care implică exercitarea acelorași atribuții”.
În discuție este o normă întreagă, adică 8 ore/zi și 40 de ore/săptămână, dar și o singură funcție.
Astfel de contracte ar putea funcționa, conform proiectului, în cadrul grupurilor de întreprinderi, acestea fiind definite ca structură formată din două sau mai multe întreprinderi, din care una exercită controlul asupra celorlalte întreprinderi din grup, adică exercită o influență dominantă.
Responsabilitatea privind acordarea drepturilor care decurg din raportul de muncă ar urma să revină angajatorului care exercită controlul asupra celorlalți angajatori, iar acest aspect ar urma să se regăsească în cuprinsul contractului de muncă, deși mai departe se amintește și de răspunderea în solidar a tuturor angajatorilor semnatari și beneficiari ai prestației salariatului.
Salariatului îi este recunoscut dreptul de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre angajatori și, chiar dacă nu se precizează expres, putem spune că varianta optimă ar fi să se îndrepte împotriva tuturor.
Pentru ambele forme sunt prevăzute și sancțiuni, acestea fiind de la 5.000 până la 20.000 de lei, dar și stabilirea unui nou model-cadru pentru aceste contracte, în termen de 60 de zile de la posibila adoptare a acestui proiect.
Citește și Câte salarii minime sunt în România. În ce domenii se acordă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.