"Contractul de locaţiune se consideră încheiat îndată ce părţile au convenit asupra bunului şi preţului", se precizează în Codul civil. Nu mai sunt necesare drumuri la notar pentru autentificarea actului, astfel încât să devină un contract valabil, pur și simplu pentru că legea nu prevede necesitatea aceasta.
De asemenea, valabilitatea contractului nu este condiționată de înregistrarea sa la Fisc - contractul e perfect valabil și dacă e un simplu înscris sub semnătură privată, între cele două părți.
În schimb, persoanele ce obțin venituri din chirii sunt obligați să completeze declarația unică pentru impozitarea acestor venituri.
În ceea ce privește prețul de închiriere, el poate consta într-o sumă de bani sau în orice alte bunuri sau prestații. Indiferend de formă, el trebuie trecută în contract. Dacă se modifică, prin comun acord, trebuie făcut un act adițional la contract și precizată noua valoare.
Citește și Creșterea pensiilor. Orban știe RĂSPUNSUL! Când vor fi majorate
Dacă în contract nu se trece nimic referitor la perioada închirierii, chiriașul poate să iasă din înțelegere anunțându-l pe proprietar, cu puțin timp înainte, dar cu respectarea unui termen de preaviz, astfel:
- 60 de zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare;
- 15 zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o lună.
Dacă a fost prevăzut un termen, e necesar ca în contract să fi fost prevăzut că proprietarul are dreptul să-l dea afară mai devreme pe chiriaș pentru a putea face acest lucru (evident, cu respectarea preavizului de 60 de zile, conform Codului civil).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.